U trendu

Pošta Srbije izdala marke u čast pola veka FEST-a (FOTO)

Pošta Srbije saopštila je danas da je u čast velikog jubileja, 50. medjunarodnog filmskog festivala (FEST) koji se održava u Beogradu, objavila emisiju prigodnih poštanskih maraka „Festovih 50“.

„Kada FEST, nadam se, napuni 100 godina, sumnjam da će se koristiti telegrami i poštanske marke. Zato će ova specijalna i kolekcionarska edicija Pošte Srbije, jednog dana imati filatelistitičku vrednost kao trag našeg festivala i vremena“, rekao je na konferenciji za novinare sekretar za kulturu Grada Beograda i predsednik Odbora FEST-a Ivan Karl.

Dodao je da će „svet koji nas okružuje, posle korone biti nov i za njega će trebati hrabrosti za borbu, ideju i opstanak“.

„Ispred nas su filmovi koji tek treba da budu snimljeni i pre svega izazovi koje nekad ni film ne može da predvidi. Budimo hrabri i kadri za novi svet i u njemu novi FEST, za novih pedeset godina…“, rekao je Karl.

Prema rečima direktora „Srbijamarke“ u Pošti Srbije Adama Sofronijevića „FEST danas ima, ne samo svojih 50 veličanstvenih festivalskih emanacija, već je obezbedio i mesto u istoriji srpske filatelije inovativnim rešenjem prigodnih poštanskih maraka u obliku filmske trake, na kojima će vizuelno za istoriju ostati sačuvani odabrani posteri festivala“.

„Idejno rešenje govori o važnosti filmskog festivala koji je tokom pola veka postao deo kulturnog i javnog diskursa srpskog, evropskog i svetskog kulturnog prostora. Početak i kraj filatelističke filmske trake dosadašnjeg trajanja FEST-a obeleženi su kadrom – poštanskom markom sa posterima prvog i pedesetog festivala“, rekao je on.

Izmedju njih se, kako je rekao, redja pet kadrova – vinjeta, odabranih postera FEST-a, koji reprezentuju po jednu deceniju trajanja uzbudljive, gotovo epske, filmske priče FEST-a, „koju svi sa nostalgijom i ljubavlju pratimo i poznajemo“.

Sofronijević je dodao da „FEST uvek ide samo sa najboljima“, te da je autor ove filatelističke edicije Nadežda Skočajić, kreatorka maraka Pošte Srbije, koja je u 2014. godini ponela prestižnu nagradu za najlepšu poštansku marku Evrope, po izboru publike.

Jubilarni 50. FEST održava se, kako je navedeno, pod sloganom NOVI.HRABRI.SVET, od 25. februara do 6. marta i skoro je anagram prvog koji je glasio – HRABRI NOVI SVET, po romanu Oldusa Hakslija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.