U trendu

Pošta Srbije objavila prigodnu marku u čast praznika svih pošta i poštara

Pošta Srbije objavila je danas prigodnu poštansku marku „Svetski dan pošte“ zajedno sa nacionalnim poštanskim upravama širom sveta, u čast predstojećeg praznika svetske poštanske zajednice, 9. oktobra.

Svetski dan pošte obeležava se od 1969. godine, sa ciljem promocije pošte kao institucije, njenog uticaja na svakodnevni život ljudi širom planete, podizanja svesti o njenom doprinosu ukupnom društveno-ekonomskom razvoju čovečanstva, saopštila je Pošta Srbije.

Prigodno izdanje poštanskih maraka „Svetski dan pošte“ prenosi poruku „Pošta za planetu“, a filatelistička emisija realizovana je u stručnoj saradnji sa Svetskim poštanskim savezom.

Poruka koju ove godine šalje svetska poštanska zajednica jeste da pošta kao globalni privredni subjekt u sektoru isporuke roba i usluga, treba da preuzme vodeću ulogu u aktivnostima na ublažavanju klimatskih promena i pokaže put partnerima u svetskom lancu snabdevanja, na način da u sopstvenom poslovanju osigura održivi razvoj i bolju budućnost za generacije koje dolaze.

„Pošta Srbije preuzima punu odgovornost i aktivna je u razvoju kapaciteta za preuzimanje ove važne uloge, promenom načina razmišljanja i planiranja u svim segmentima poslovanja. Mnogo smo uradili na stvaranju osnove, očekuje nas još dosta toga dok gradimo sistem koji će kontinuirano ostvarivati pozitivan uticaj na životnu sredinu, zajednicu i društvo u celini. Važno je da to opredeljenje ponovo istaknemo na dan kada obeležavamo Svetski dan pošte i da smo ujedinjeni u stvaranju boljeg sveta“, rekao je v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Djordjević.

Svetski poštanski savez osnovan je 9. oktobra 1874. godine u Bernu, a Kneževina Srbija bila je medju 22 države osnivača.

Odluka o obeležavanju tog dana kao praznika globalne poštanske zajednice, koja danas okuplja 192 države, doneta je na kongresu Svetskog poštanskog saveza u Tokiju, 1969. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.