U trendu

Predstavljena knjiga „Petar I Oslobodilac“

BEOGRAD – U svecanoij sali Skupštine grada Beograda, nekada krunkoj dvorani kralja Petra Prvog Karađorđevića, večeras je prestavljena monumentalna monografija Dušana M. Babca „Petar I kralj Oslobodilac“, u izdanju Evro Book-a

Pored autora, moografiju je prmovisao princ Aleksandar Karađorđević, urednica izdanja Gordana Subotić, istoričar prof. dr Čedomir Antić i prof. dr Čedomir Vasić.
Antić je ocenio da je za proteklih 100 godina od kraja Prvog svetskog rata objavljena gomila monografskih publikacija o Petru I, ali da ova Dušana M. Bapca, predstavlja političko-istorijsku analizu okolnosti koje su pratile život i vladavinu jedne od najistaknutijih i najsvetlijih figura srpske istorije

Čedomir Vasić je rekao da su slike i fotografije poseban doprinos ove monografije u kojoj je objavljeno 300 koje do sada nikada nisu viđene.

Takođe, za potrebe izrade pomenute monografije, prikupljeni su portreti Petra Karađorđevića koji se čuvaju u svim muzejima u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i na širem prostoru bivše Jugoslavije, kao i u privatnim zbirkama.

Na taj način će, rekao je, čitaocima knjige biti omogućeno da vide portrete čiji autori su bili Arsenije Petrović, Uroš Predić, Vlaho Bukovac, Nikola Milojević, Špiro Bocarić, Vsevold Guljevič, Vladimir Becić, Bogosav Vojnović – Pelikan, Frensis Oven Selsburi, Valdo Berbe i drugi.

Takođe, u monografiji su po prvi put publikovane fotografije nekih ličnih predmeta kralja Petra, poput venčanih kruna kneza Petra i kneginje Zorke sa Cetinja iz 1883, triptih ikona koju je kralj Petar dobio na poklon od ruskog cara Nikolaja II , dva molitvena krsta koja je poklonio manastiru Hilandar prilikom posete 1910, prvi rendgenski snimak u Srbiji iz 1905. godine, na kome se vidi šaka kralja Petra sa zaostalim kuršumom iz francusko-pruskog rata, knjiga episkopa žičkog Save Dečanca „Vladalac i narod – krunisanje i miropomazanje vladaoca i dužnosti njegove i narodne”, sa posvetom kralju Petru, dvorski meniji, pozivnica za slavu, eks librisi, naravno i krunidbene insignije iz 1904. godine i još mnogo toga.
Autor Dušan Babac rođen je 1969. godine u Beogradu. Potiče iz porodice sa vojnom tradicijom i od najranijeg detinjstva pokazuje interes za vojnu istoriju i uniforme. Član je Krunskog saveta,a do sada je objavio veliki broj spisa i 24 knjige.
Princ Karađorđević izrazio je zadovoljstvo što je knjiga predstavljhena u dvoru nekadašnjeg pradede, te nije propustio da podseti da je vladavina njegovog pradede nazvana zlatno doba Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.