U trendu

Prioritet i u 2022. briga o najugroženijima

BEOGRAD – Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je danas da će prioritet resornog sekretarijata i u 2022. godini biti briga o onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Stanisavljević je gostujući na Jutarnjem programu Studija B rekla da Grad Beograd brine o onima kojima je pomoć potrebna, te da su službe uvek spremne da pravovremeno reaguju.

Ona je kazala da je, uz rad stručnih službi, pomoć građana uvek značajna i apelovala na sugrađane da ukoliko tokom hladnog talasa primete osobu kojoj je pomoć neophodna, o tome obaveste nadležne.

„Ako želite nekome da pomognete i na ulici vidite nekoga kome je pomoć potrebna, treba da pozovete policiju, komunalnu miliciju, hitnu pomoć ili centar za socijalni rad. Isto se odnosi i na slučajeve nasilja u porodici“, rekla je Stanisavljević

Ona je podsetila da se u 2022. godinu ulazi sa povećanim davanjem za porodilje, žene koje dobiju prvo, drugo ili treće dete.

„Od 1. januara ove mere stupaju na snagu, roditeljski dodatak umesto 100.000 biće 300.000 dinara, za drugo dete porodilje već imaju pravo na 10.000 dinara naredna 24 meseca, a sada dodatno još 10.000. Kada je reč o trećem detetu, porodilje imaju pravo na 10.000“, navela je Stanisavljević.

Navela je da će se za četvrto dete u 2022. godini uvesti jednokratna isplata od 50.000 dinara, te da se na to dodaju i sva republička prava koje porodilje imaju.

Dodala je da je za 2022. godinu obezbeđeno 470 miliona dinara, a da je ove godine završena isplata za svih 15.600 porodilja u Beogradu u iznosu od 417 miliona dinara.

Stanisavljevićeva je istakla da je pravac socijalne politike u narednoj godini usmeren ka brizi o porodiljama i najmlađima, kao i daljem razvoju ustanova socijalne zaštite.
„Naredne godine renoviraćemo i gradski centar za socijalni rad u Mladenovcu, dva kluba za penzionere na Novom Beogradu, otvoriti novi klub za penzionere na opštini Rakovica“, rekla je Stanisavljević.

Dodala je da je budžet za te namene uvećan za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.