U trendu

„Save the Ćildren“ pomaže beogradske škole

BEOGRAD – U cilju podrške školama i lokalnim zajednicama da svakom detetu omoguće kvalitetnu nastavu, međunarodna organizacija Save the Ćildren sprovodi projekat „Zaštitimo obrazovanje“, kojim su obuhvaćene tri škole na beogradskim opštinama Paliluli i Zvezdari.

Cilj je da se spreči problem ranog napuštanja školovanja, navodi se u saopštenju.

Kao primer dobre prakse u borbi protiv napuštanja školovanja navodi se Osnovna škola „Jovan Cvijić“, koja dobija najviše ocene za kvalitet.

Trenutno se suočava sa problemom manjka učenika, ali kako se navodi, uspešno prevazilazi rizike od nepohađanja nastave i odustajanja od procesa školovanja.

Kako kaže direktorka Valentina Panđaitan, jedan od razloga što školu pohađa manje učenika je taj što se zgrada nalazi u starom delu Beograda, gde nema mnogo doseljenih mladih parova sa školskom decom.

Drugi razlog je, kaže, što se škola nalazi u blizini socijalno ugroženog naselja Vuk Vrčević.

„To je poznato romsko naselje i uglavnom nam se upisuju deca koja potiču iz njega. Decu to obično i ne brine, ali neki roditelji imaju predrasude i ne žele da upišu svoju decu u ovu školu“, rekla je Panđaitan.

Pedagoška asistentkinja Svetlana Ilić kaže da je njen glavni zadatak da pruža dodatnu pomoć i podršku učenicima romske nacionalnosti.

„Mnoga deca kod kuće nemaju uslove za učenje. Cilj nije samo savladavanje gradiva, već i lakša integracija u društvo i ohrabrenje, kako bi deca u školu dolazila redovno i lepše se tu osećala“, poručuje Ilić.

Takav primer prakse, navodi se, doveo je do to toga da skoro bez izuzetaka, učenici i učenice koji su upisani u drugi ciklus osnovnog obrazovanja, završe osmi razred i polože završni ispit.

Zahvaljujući tom pristupu i inkluzivnosti, eksterni ocenjivači beleže visok stepen etosa, jednog od parametara za procenu kvaliteta škola.

„Mi se zaista trudimo da međuljudski odnosi budu dobri i to se reflektuje na sve. Naši učenici, posebno učenici iz osetljivih grupa, imaju jak osećaj pripadnosti školi, vezani su za školu i rado dolaze“, ističe psihološkinja Nevena Raičević Šajkaš.

Kako se navodi u saopštenju, projekat koji sprovodi organizacija Save the Ćildren okuplja ključne aktere u procesu obrazovanja kako bi kroz saradnju rešavali i sprečili problem ranog napuštanja školovanja.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalnim samoupravama, Sekretarijatom obrazovanja Grada Beograda, Centrom za socijalni rad, nevladinim sektorom i školama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.