U trendu

Širenje pešačke zone u gradu i njen silazak ka reci

U Beogradu počinje širenje pešačke zone i njen silazak ka reci, saopštila je danas Gradska uprava grada Beograda.

Plato između ulica Uskočke i Vuka Karadžića kao i sama Ulica Vuka Karadžića biće pretvoreni u pešačku zonu u narednih nekoliko meseci, a plato će kao centralni objekat dobiti kamenu „česmu kod Crvenog petla“ sa motivom petla na vrhu, najavljeno je iz kabineta glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića.

Ovaj novi deo pešačke zone biće popločan na isti način kao Knez Mihajlova ulica, a projekte je uradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture na čelu sa arhitektom Sinišom Temerinskim u saradnji sa autorom Branislavom Jovinom.

Radovi koji će početi sredinom avgusta trajaće nekoliko meseci, navodi se u saopštenju.

„Imali smo razgovor sa ugostiteljima zbog kojih smo razmatrali odlaganje radova, ali to nije bilo moguće da se ne bi ušlo u grejnu sezonu, tako da i ovim putem molimo sve vlasnike lokala i građane koji žive u ovim ulicama da budu strpljivi jer će nakon ovih radova njihove nekretnine dobiti dodatnu vrednost“, rekao je Folić.

On je dodao da je projekat logičan nastavak širenja pešačke zone i prvi je korak njenog silaska ka reci.

Paralelno sa izvođenjem ovih radova biće izrađen i projekat nastavka Obilićevog venca do ulice Carice Milice čime će biti zaokružena celina koja je započeta još 1980-ih godina.

Gradski urbanista je naglasio da je Gradsko veće proletos usvojilo Projekat IME – Identitet Mobilnost Ekologija, u kojem je jedan od podprojekata koji promoviše ove vrednosti i širenje pešačke zone Knez Mihajlove.

Prema njegovim rečima, u pripremi je studija daljeg širenja pešačke zone koja treba da da okvir za potpuni silazak ka reci kao i zatvaranje Vasine ulice sa Studentskim trgom, a koja će sagledati rešavanje parkiranja, izmeštanja terminusa i druge bitne preduslove.

Kako je Folić naveo, zamišljeno je da kada bude kompletirana, cela pešačka zona ima četri dominantne funkcionalne celine, od kojih je prva Vasina kao ulica kulture, jer se u njoj nalaze Narodno pozorište, Narodni muzej, Rektorat, Filološki, Filozofski i Biološki fakultet, Kolarac, Filharmonija, Etnografski i Pedagoški muzej, kao i nekoliko hotela.

Prema njegovim rečima, Knez Mihajlova bi bila ulica trgovine,  Topličin venac sa okolnim ulicama – zona ugostiteljskih objekata, a  Kosančićev venac – istorijski deo u okviru koga će biti rekonstruisana kaldrma, konzerviran i uređen prostor nekadašnje biblioteke i izgrađena gradska galerija.

Interesantno je da se u ovom delu nalazi i kuća u kojoj je sniman čuveni film „Maratonci“ što je atrakcija samo po sebi, zaključio je Folić.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar