U trendu

Skupština danas o zakonima ili nastavak nereda?

Skupština Srbije nastaviće danas rad, posle pauze od petka, kada je predsednica parlamenta prekinula zasedanje koje je bilo na ivici fizičkog obračuna, a ona poručila da nasilju nema mesta i da će očuvati dignitet te institucije.

Zasedanje je prekinuto u petak, kada je na dnevnom redu bila rasprava o amandmanima na set pravosudnih zakona, među kojima je i Predlog zakona o sprečavnju nasilja u porodici.

Tok sednice, međutim nije diktirao taj zakon već ponašanje dela opozicije, pre svega DS i D JB.

Oni su nezadovoljni načinom vođenja sednice počeli da ustaju sa mesta i dobacuju jedni drugima, dok su poslanici iz DS držali transparente „Isključi nasilje, isključi Rističevića“.

Negodovali su i zbog tvita Marjana Rističevića, a poslanici Dosta je bilo su svoje nezadovoljstvo iskazivali aplauzima, šetali su se po sali, a zatim su došli do poslaničke grupe SNS.

Predsednica parlamenta izrekla je desetak opomena, a troje poslanika je udaljila sa sednice. Više puta je određivala i kraće pauze, koje nisu dale rezulatat.

Tada je rekla da će do utorka 22. novembra razmisliti o svemu i da možda ovakav saziv zaslužuje da predsednik bude neko ko bolje razume parlamentarizam u 2016.

Gojković je u međuvremenu saopštila da se neće povlačiti pred nasiljem jer bi na taj način priznala da je nasilje jače od institucija.

Situacija je bila na ivici fizičkog obračuna uz psovku i opštu viku na šta je Gojković stavila tačku prekidanjem zasedanja.

Kada je reč o zakonu koji je ostao u senci tih dešavanja, opozicija je sugrerisala da bi u zakonu trebalo da postoji rešenje i za situaciju ako maloletno lice vrši nasilje.

Inače, Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici uvodi nove hitne mere – udaljavanje nasilnika iz porodice i zabranu pristupa, a ukoliko ih ne poštuje postoji mogućnost da se pokrene prekršajni postupak ili izrekne kazna zatvora u trajanju od 60 dana.

Postoji i profesionalno-disciplinska odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

Na taj Predlog zakona podneto je 152 amandmana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.