najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šta sledi nakon izbora?

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora treba da budu utvrđeni najkasnije u četvrtak 28. aprila do 20 sati.

Mandati poslanicima novog saziva republičkog parlamenta treba da budu dodeljeni najkasnije do 8. maja.

Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji, rok za utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala Republičkoj izbornoj komisiji istekao je danas u 14 sati, a RIK mora najkasnije do 28. aprila u 20 sati da proglasi i objavi konačne rezultate izbora.

Od tog momenta počinje da teče rok za formiranje novog saziva republičkog parlamenta.

Mandati novim poslanicima moraju da budu dodeljeni u roku od 10 dana od proglašenja konačnih rezultata, tako da bi to, prema Rokovniku, trebalo da se desi najkasnije do 8. maja.

Regulativa predviđa da se prva sednica novog saziva parlamenta održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nakon čega sledi proces formiranja Vlade.

Na prvoj sednici, koju zakazuje predsednik parlamenta iz prethodnog saziva, potvrđuju se mandati poslanicima, a obavlja se i izbor predsednika, potpredsednika i imenovanje generalnog sekretara parlamenta.

Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta – u suprotnom sledi raspuštanje parlamenta.

Kandidata za predsednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, kaže Ustav Srbije.

Kandidat za predsednika Vlade Narodnoj skupštini iznosi program Vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike