U trendu

U Beogradu od ove godine u maju „Beogradski dani porodice“

BEOGRAD – U Beogradu će 13. i 14. maja ove godine biti održana manifestacija „Beogradski dani porodice“ koja za cilj ima da pokaže ne samo stvari vezano za porodicu već i širi kontekst zajedništva u našem narodu, kao i tradicionalne vrednosti, najavio je danas gradonačelnik Aleksandar Šapić.

On je to rekao novinarima nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem u Hramu Svetog Save na Vračaru sa kojim je razgovarao o tome šta sve Grad Beograd može da uradi i na koji način da pomogne Srpsku pravoslavnu crkvu i naše svetinje na teritoriji prestonice, kao i o drugim stvarima koje se tiču svakodnevnog života.

„Zahvalan sam gradonačelniku što je izdvojio vreme da ragovaramo o nekoliko važnih tema vezanih za našu crkvu i naš narod ovde u Beogradu. To je samo jedan u nizu sastanka koji su uobičajeni za sve ljude na planu odnosa i komunikacije sa gradskim strukturama“, rekao je patrijarh Porfirije.

Naveo je da je tokom sastanka bilo reči o uređenju prostora ispred Hrama Svetog Save i sanaciji crkve Svete Petke na Kalemegdanu i crkve Ružice, ali i o još nekoliko projekata važnih za Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Polazeći od činjenice da je porodica jedna od najvažnijih vrednosti svake zajednice, mi smo veoma obradovani planiranom manifestacijom u maju koja je posvećena porodici i podrazumeva se da ćemo uzeti učešće u tim manifestacijama jer porodica kao nukleus svake zajendice, kao ring u kojem se izgrađuje duh zajednice je nešto što je briga crkve ne samo danas, nego oduvek“, naveo je patrijarh.

Šapić je rekao da je njegova obaveza, kao gradonačelnika, da ima intenzivnu i dobru saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i njegovom svetošću, te dodao da dokle god bude bio na toj funkciji, oni mogu da računaju na Grad u svakom vidu saradnje i komunikacije.

Podsetio je da je Skupština grada Beograda manifestacijom od posebne važnosti za Beograd proglasila manifestaciju „Beogradski dani porodice“, a maj mesecom porodice jer je 15. maja Međunarodni dan porodice.

S tim u vezi, najavio je da će od ove godine za vikend oko 15. maja, ovoga puta to pada 13. i 14. maja, biti organizovan veliki skup koji će da pokaže ne samo stvari vezano za užu porodicu – roditelje, brata, sestru, decu nego i širi kontekst zajedništva u našem narodu, ali i tradicionalne vrednosti jer, kako je rekao, ako želimo da verujemo u bolju budućnost, ne smemo nikada da odustanemo od naše tradicije i prošlosti.

„Očekujem da će njegova svetost da uzme učešće u toj manifestaciji. To će biti promocija radosti, zajedništva, tradicionalnih vrednosti srpskog naroda i društva na koju ćemo pozvati ljude iz svih sfera društva da nam se priključe i pokažemo svima šta je Beograd, šta je Srbija i na koji način želimo da sebe predstavimo i kako sebe doživljavamo“, rekao je Šapić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.