U trendu

U Beogradu otvoren prvi radioničarski prostor besplatan za sve gradjane

Prvi radioničarski prostor za sve gradjane – „Mejkers spejs“ (Maker’s Space), otvoren je danas u Naučnom klubu u Beogradu, a gradjanima će tu biti na raspolaganju svi materijali kako bi mogli da razvijaju svoje projekte.

Kako je saopšteno, Centar za promociju nauke, uz podršku kompanije NIS, u okviru programa Zajednici zajedno otvorili su prvi radioničarski prostor takve vrste u Srbiji, otvorenu laboratoriju za sve  koji traže mesto za materijalizaciju svojih ideja.

Kao deo Naučnog kluba Beograd, na više od 130 kvadratnih metara prostora, korisnici“Mejkers spejsa“ imaće na raspolaganju materijal, alat, radni prostor, računare, stručnu pomoć i savete kolega s kojima mogu da razvijaju svoje projekte – od ideje do gotovih prototipova.

Rukovoditeljka Programskog sektora Centra za promociju nauke, Tanja Adnadjević rekla je da su takvi prostori „inkubatori znanja i tehnologije za 21 vek, a sve sa ciljem povećanja digitalne i tehnološke pismenosti“.

U Mejkers spejsu članovi imaju otvoren pristup svim sadržajima – od biblioteke, preko računarske mreže do mašina, i potpuno su slobodni da koriste sve dostupne resurse.

Prostor je otvoren za decu, odrasle, naučnike, preduzetnike, umetnike, a sadrži raznu opremu – od 3D štampača i skenera, laserskih testera, CNC mašina, lemnih stanica, do makaza za sečenje kartona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.