U trendu

U Gračanici skup povodom Svetskog dana nestalih

Porodice i članovi udruženja nestalih Srba i pripadnika drugih zajednica na Kosovu i Metohiji okupili su se danas na Trgu oslobodilaca u Gračanici povodom Svetskog dana nestalih, uz poruku da nikada neće odustati od zahteva da se rasvetli njihova sudbina.

Učesnici skupa zahtevali su od lokalnih, regionalnih i svetskih nadležnih institucija da rasvetle sudbinu nestalih i pozvali ih da učine sve da se zločinci izvedu pred lice pravde.

Koordinator za nestala lica na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović podsetio je da porodice i udruženja nestalih već 20 godina tragaju za istinom o tome šta se dogodilo sa ljudima koji su nestali tokom sukoba na Kosovu.

„U našem regionu tragamo za 10.281 nestalom osobom. Tražimo da sve institucije u regionu i svetu učine sve da se rasvetle sudbine otetih, ekshumiraju i identifikuju, a potom da se predaju porodicama. Zahtevamo da se zločinci izvedu pred sud pravde i osude na zaslužene kazne“, rekao je Trifunović.

On je dodao da učesnici današnjeg skupa šalju poruku da traže sve nestale u regionu, i da oni moraju biti pronadjeni.

„Zahtevamo od Zagreba, Beograda, Sarajeva i Prištine, kao i svih u svetu, da nam u tome pomognu, jer smo mi sami nemoćni, a i onemogućavaju nam da tražimo svoje najmilije“, dodao je Trifunović.

On je dodao da učesnici skupa traže da se u svim navedenim gradovima izgrade spomen-obeležja koja će podsećati na nestale, odnosno najmilije srodnike porodica nestalih.

„Tražimo takodje da se donese zakon o nestalim licima tamo gde ga nema, a tamo gde postoje zakoni da se bez diskriminacija primenjuju. Zahtevamo da se otvore sve arhive. Poznato je da je jedino Srbija otvorila sve arhive, i vojne i policijske i komunalne, tamo gde je vršena ekshumacija terena. A mnoge druge zemlje koje su bile u misijama na Kosovu odnele su dokumentaciju ko zna gde“, ocenio je Trifunović.

On je rekao da porodice i udruženja nestalih lica traže danas 1.698 osoba koje su nestale na Kosovu i Metohiji.

„Ako ih vi, koji bi morali da ih nadjete, to ne možete ili nećete – pustite nas i dozvolite nam da ih mi porodice tražimo. Mi ćemo se ujediniti i naći naše najmilije. Pustite da se i njihove i naše duše smire. Dozvolite nam da bar malo ublažimo bol koji nismo već 21 godinu i da dostojanstveno ukopamo naše najmilije, podignemo im spomen-obeležja i pomolimo se za njihov mir i spokoj“, rekao je Trifunović.

Na skupu su pored Trifunovića govorili gradonačelnik Gračanice Srdjan Popović, Silvana Marinković iz udruženja nestalih lica, Savo Šmigić sekretar Eparhije raško-prizrenske i književnik Ratko Popović.

Za danas posle podne Komisija za nestala lica Vlade Kosova najavila je protestni marš kroz centar grada, nakon čega će povodom Svetskog dana nestalih biti položeno cveće na spomenik posvećen njima, koji je podignut ispred zgrade Skupštine Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.