najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U ponedeljak novi protest protiv smena u RTV

Inicijativa “Podrži RTV” najavila je da će u ponedeljak biti održan novi protest protiv urušavanja profesionalizma na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

U najavi se navodi da, pošto Upravni odbor i novo rukovodstvo RTV-a nisu ispunili nijedan zahtev od onih koji su im upućeni na prethodnom mirnom skupu održanom 23. maja, Inicijativa će organizovati novi protest, ali ovog puta ispred zgrade televizije.

“Budući da novinari koji rade u toj kući, nisu dobili priliku da na RTV-u realizuju debatu uživo ‘O javnom servisu na javnom servisu’ u kojoj bi učestvovali relevantni sagovornici, takvu debatu održaćemo ispred zgrade televizije”, piše u najavi.

Organizatori protesta su dodali i da će nakon debate ispred televizije okupljeni mirno prošetati do upravne zgrade RTV-a, gde će se ponovo zatražiti ostavke članova Upravnog odbora i ispunjenje ostalih zahteva.

“Pozivamo sve gradjane da stanu u odbranu programa Javnog servisa Vojvodine, koji je vlasništvo svih nas, i u odbranu urednika i voditelja Informativnog programa koji su smenjeni preko noći bez ikakvog obrazloženja”, poručila je danas inicijativa “Podrži RTV”.

Na skupu će učestvovati i govornici iz javne sfere, koji su već podržali inicijativu, a više detalja o tome će biti uskoro objavljeno.

Upravni odbor RTV smenio je nedavno programskog direktora RTV Slobodana Arežinu, koji je ocenio da je smena posledica političkih pritisaka.

Ubrzo nakon toga ostavke su podneli generalni direktor RTV Srdjan Mihajlović i urednica prvog programa RTV Marjana Jović.

Nakon ovih dešavanja, Upravni odbor je postavio v.d. rukovodstvo koje je u jednom danu smenilo 14 urednika informativnog programa RTV.

Zaposleni u RTV su se javnosti obraćali u više navrata otvorenim pismom, a poslednje takvo pismo potpisalo je više 100 novinara i medijskih radnika RTV.

U Novom Sadu je ispred Studija M potom održan i protest, na kojem je nekoliko hiljada gradjana, ali i novinara, tražilo smene u Upravnom odboru, održavanje javne rasprave o radu RTV, imenovanje članova REM-a i izvinjenje zbog optužbi za “neobjektivno izveštavanje”.

Tokom ove nedelje delegacija OEBS-a u Srbiji posetila je RTV i tražila da, kako je saopšteno iz RTV, smene ne utiču na ugled te medijske kuće.

Povezane vesti:

Održan protest protiv smena na RTV u Novom Sadu

Predstavnica OEBS zabrinuta za Radio-televiziju Vojvodine

Pajtić odgovara Vučiću povodom navoda o smenama u RTV

Vučić: Na RTV sve po propisu

Zaposleni u RTV: Nismo dobili odgovore

SNS: Ne mešamo se u uredjivanje medija

Zaposleni u RTV pitaju zašto su smenjeni preko noći

Vlast sprovodi političko nasilje

Političke smene i čistke na RTV-u

RTV: Glavna urednica dala ostavku, na delu smene urednika

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike