U Srbiji izbeglički status još ima oko 30.000 osoba

Prema podacima Komesarijata za izbeglice u Srbiji izbeglički status još ima oko 30.000 osoba, a regionalni stambeni program trebalo bi da omogući stambeno zbrinjavanje za oko 16.000 porodica, rečeno je danas u Nikincima kraj Rume gde je u okviru tog programa isporučeno 14 paketa građevinskog materijala pojedinačne vrednosti do 9.000 evra.

Porodica Škorić u selu Nikinci danas je dobila jedan od paketa a to će im, kako su rekli, biti velika pomoć da se posle 20 godina od kako su izbegli iz Hrvatske konačno skuće.

Uručenju građevinskog materijala prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, komesar za izbelice Vladimir Cucić šef evropske delegacije u Srbiji Majkl Devenport, predstavnici američke i švajcarske ambasade, OEBS-a i UNHCR-a.

Dačić je rekao da je Srbija zemlja sa najviše izbeglica u regionu pa će tako njoj pripasti najveći deo sredstava iz tog projekta, a trebalo bi da bude prikupljeno oko 350 miliona evra.

“Podsetiću vas da to nisu krediti već da je reč o donatorskim sredstvima koja ne treba da vraćamo i kojima ćemo nadamo se zatvoriti izbegličko poglavlje u Srbiji”, kazao je Dačić.

Republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić napomenuo je da je regionalni stambeni program trenutno najveći socijalni projekta koji se sprovodi u Srbiji u 120 opština.

Prema njegovim rečima, projekat bi trebalo da bude gotov u naredne tri godine.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Majkl Devenport rekao je da Srbija može da računa na podršku EU kako bi se konačno rešio status svih izbeglica i njihovi poblemi koji već predugo traju.

Kako je naveo, podrška Eu neće prestati dok ne budu zatvoreni svi kolektivni centri u Srbiji, a ima ih još 11.

(Beta)

Ostavite komentar