UNS se odrekao novca dobijenog na medijskom konkursu Beograda

Udruženje novinara Srbije (UNS) odreklo se 420.000 dinara dobijenih na medijskom konkursu Grada Beograda iz protesta što su milione dobili mediji koji su rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije, saopšteno je danas.

UNS je naveo da je tako izrazio protest i zbog toga što u komisiju za ocenjivanje projekata nisu imenovani predstavnici reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti poznati medijski stručnjaci.

UNS je novac dobio za projekat „Beogradski kolekcionari – umetnost izmedju privatnog i javnog“.

To novinarsko udruženje je u ponedeljak protestovao što su na beogradskom konkursu 11,5 miliona dinara dobili tabloidi koji su prošle godine, prema monitoringu Saveta za štampu, imali ukupno 1.529 prekršaja novinarskog kodeksa.

UNS je tražio od Grada Beograda da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija kako bi javnost imala uvid ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca gradjana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

„UNS je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na zloupotrebe u sprovodjenju Zakona o javnom informisanju i medijima kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.