U trendu

VOICE: Zašto RTV krije biografiju glavnog urednika

Kabinet generalnog direktora Radio-televizije Vojvodina (RTV) uputio je Vojvodjanskom istraživačko-analitičkom centru (VOICE) radne biografije učesnika konkursa za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije, ali su ti dokumenti praktično neupotrebljivi, jer su preškrabani „crnim mrljama“, piše danas VOICE.

Osim što je RTV „izbrisao“ imena i prezimena kandidata i lične podatke, anonimizirani su i najvažniji podaci o njihovom prethodnom radnom iskustvu, stečenom obrazovanju, pa čak i nazivi novinarskih nagrada koje su tokom karijere dobili, te je korišćenje dostavljenih podataka postalo nemoguće, navodi VOICE.

VOICE je od RTV-a dobio biografije svih šest kandidata tek nakon druge žalbe povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali su – i pored intervencije poverenika – biografije novoizabranog urednika Nenada Ćaćića i preostalih kandidata „zaštićene“ do neprepoznatljivosti.

Nekoliko dana nakon što je VOICE uputio i treću žalbu protiv RTV-a, poverenik Rodoljub Šabić je 13. septembra na svom nalogu na Tviteru prokomentarisao da pokrajinski javni medijski servis gradjanima „dugim crnim mrljama čini dostupnim biografije kandidata za glavnog i odgovornog urednika“.

„Obrazovanje… duga crna mrlja! I dalje uglavnom mrlje. Javni servis ovako javnosti ‘čini dostupnim’ biografije kandidata za glavnog urednika?!“, napisao je poverenik u tvitu koji je prokomentarisao veliki broj njegovih pratilaca.

Povodom najnovije žalbe VOICE-a zbog načina na koji je RTV dostavio biografije kandidata, iz kancelarije poverenika stigao je odgovor da će odluka o žalbi biti doneta „nakon što poverenik utvrdi relevantne okolnosti i činjenice tog slučaja“.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je da je takav „preškrabani dokument tragikomičan“ primer izbegavanja uprave vojvodjanskog javnog medijskog servisa da bilo koji segment svog rada učini javnim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.