U trendu

Vučić: Odnosi Srbije i BiH u budućnosti mnogo bolji

Dolazak članova Predsedništva BiH u Srbiju je jako važan za obe države, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i istakao da jedino zrelim političkim razgovorom i dijalogom se može raditi na povećanju poverenja i boljoj budućnosti za sve.

Sve drugo bilo bi jednostavno potpuno iracionalno, kazao je Vučić u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

Za razliku od mnogih koji smatraju da je napad na premijera Vučića u Potočarima 11. jula pogoršao ionako krhke odnose Srbije i BiH, Vučić je upitan da li će se budući odnosi meriti onim što se tamo dogodilo, rekao:

“Nikako. Ti odnosi biće mnogo, mnogo bolji u budućnosti. Budite sigurni u to”.

Rukovodstvo BiH će u Srbiju doći 22. ili 23. jula, najavio je hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, koji od sutra preuzima poziciju predsedavajućeg kolektivnog šefa držve.

Vučić kaže da, nakon švega što se dogodilo u Potočarima, da je to za njega bio veoma loše i veoma neprijatno, veruje i želi sa još više strasti, energije, upornosti i snage da pristupi rešavanju regionalnog problema i sve okrenuti ka budućnosti.

“Znate, rekao sam, i kod nas Srba, kao i kod Bošnjaka, najveća je sramota da gosta ne ugostiš na najbolji način, da ne pokažeš gostoprimstvo, ali isto tako mislim da bi mnogi sve dali da mogu sada promeniti sve to što se dogodilo”, naveo je Vučić.

Podsetivši na kampanju koja je vođena danima pre tog događaja zbog rezolucije o Srebrenici ili hapšenja Nasera Orića, u kojoj smo, kako je rekao, mi Srbi morali mnogo više da se ljutimo, Vučić kaže da je ona sasvim sigurno doprinela pogrešnom stavu i u delu političke javnosti BiH.

Sve to, smatra premijer, mora biti prevaziđeno, dodajući da je posebno zadovoljan što je, kako kaže, video da veliki broj Bošnjaka jako dobro razume njegove iskrene namere i zaista žali zbog svega što se dogodilo.

Vučić je rekao da je nakon napada u Potočarima mogao da reaguje mnogo, mnogo drugačije i da misli da mu niko na tome ne bi zamerio.

“Ali, moj posao nije da reagujem lično, niti da se tučem po ulicama, već da vodim vladu jedne lepe zemlje i uradim sve što mogu da živimo u miru, stabilnosti i da ekonomski napredujemo. Bez političke stabilnosti, mi ne možemo ekonomski napredovati. To je valjda svima jasno”, rekao je on.

Srpski premijer je najavio da će Vlada Srbije graditi školu u Srebrenici.

O tome, kazao je, sada slede razgovori s nadležnima, posebno sa načelnikom srebreničke opštine Ćamilom Durakovićem, sa srebreničkim majkama, ali i sa svim Srbima i drugima koji tamo žive.

“Zanima nas šta je to što im je najpotrebnije i Srbija bi to da im daruje”, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.