U trendu

Zaštitnik gradjana osudio svaki oblik nasilja

Zaštitnik gradjana Saša Janković osudio je danas svako nasilje i protivpravnu upotrebu sile i apelovao da se eventualno nezadovoljstvo izražava na dopuštene načine.

„Osudjujem svako nasilje i protivpravnu upotrebu sile i apelujem da se eventualno nezadovoljstvo bilo kim i bilo čim uvek izražava na dopuštene načine, primerene gradjanskoj demokratiji“, navedeno je u saopštenju zaštitnika gradjana Saše Jankovića povodom incidenta pred Skupštinom grada Beograda.

On je podsetio da je Ustavom garantovano pravo gradjana na mirno okupljanje i da je nasilje prema bilo kome štetno i kažnjivo.

Zaštitnik gradjana pohvalio je rad policije koja je, kako je naveo, „do sada na pravilan i zakonit način postupala tokom protesta u Beogradu, koji se održavaju zbog nesankcionisanog nasilja prema zatečnim gradjanima i rušenja objekata u Savamali, pod fantomkama, u noći izmedju 24. i 25. aprila ove godine“.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da će biti podnete odgovarajuće krivične i prekršajne prijave tužilaštvu zbog napada na gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, odbornika Skupštine grada Beograda i pripadnika policije, na skupu Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

On je rekao da je policajac Ivan Džambić zadobio povrede po ruci i licu i da su mu polomljene naočare kada je udaren transparentom koji su nosili okupljeni i dodao da je policajac na snimanju glave u Urgentnom centru.

Predstavnik Inicijative Dobrica Veselinović negirao je da su učesnici protesta napali Malog već da su mu samo uručili: „Otkaz“, i dodao da nije video povredjenog policajca, kao i da će reagovati kada pregledaju snimke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.