najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Završena ekspedicija Stazama slavnih predaka

Ekspedicija „Stazama slavnih predaka“, koju je devet planinara sa juga Srbije organizovalo u znak sećanja na 100. godišnjicu albanske golgote Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, uspešno je danas okončana nakon devet dana pešačenja od Pećke patrijaršije do Skadra.

Planinari su se danas vratili u Niš posle 240 predjenih kilometara, a njihov doček bio je organizovan ispred Komande kopnene vojske u Nišu.

„Prošli smo istim onim putem kojim se naša vojska povlačila u Prvom svetskom ratu i ispunili naš cilj. Medjutim, najvećim uspehom ekspedicije smatrali bi to ukoliko bi ona za sledeći jubilej bila ponovo organizovana, ali sa mnogo više učesnika“, izjavio je vodja ekspedicije Milan Lapčević.

On je istakao da su članovi ekspedicije tokom puta položili vence i zapalili sveće na spomenik žrtvama Mojkovačke bitke, a potom na spomenik srpskim vojnicima u Podgorici i Skadru.

„Kruna našeg hodočašća bila je juče na Krfu i ostrvu Vidu, gde smo zajedno sa ekspedicijom koja je krenula dva dana ranije iz Beograda i sa hrabrim Kruševljaninom koji je sam pešačio do Drača, položili cveće, ispevali i isplakali zajedno pesmu ‘Tamo daleko'“, rekao je Lapčević.

Svi učesnici ekspedicije, medju kojima i dve dame, Marina Stanković iz Surdulice i Nataša Janjić iz Trstenika, istakli su da je putovanje bilo naporno pošto su dnevno prelazili izmedju 35 i 49 kilometara, ali da je prošlo bez ikakvih incidenata i uz veliku podršku lokalnog stanovništva u Crnoj Gori i Albaniji.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike