U trendu

Žigmanov i Ružić: Neophodno podizanje svesti o problemima Roma, treća manjina po brojnosti

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je danas Svetski dan Roma 8. april pripadnicima romske zajednice i romskim institucijama i organizacijama, istakavši da je neophodno podizanje svesti o njihovim problemima, uz konstataciju da su treća nacionalna manjina po brojnosti u Srbiji gde ih živi 147.604.

Svetski dan Roma Ministarstvo za ljudska prava obeležiće u Somboru priređivanjem bogatog programa, u partnerstvu sa Koordinacionim telom za unapređenje položaja i socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da se dugi niz godina realizuju afirmativne sistemske mere kojima se podstiču deca romske nacionalnosti na obrazovanje.

„Zahvaljujući afirmativnoj meri upisa učenika pripadnika romske nacionalnosti u srednje škole i visoko-obrazovne ustanove do sada je upisano više od 16.500 srednjoškolaca i približno 2.000 studenata“, saopštio je Ružić.

Prema njegovim rečima, obrazovni sistem Srbije neguje multinacionalnost i multikulturalnost i u školama u Srbiji može da se izučava izborni predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama.

„Ovaj izborni program čuva od zaborava bogatu romsku kulturu, istoriju i jezik, a ovaj predmet pohađa u proseku 3.000 romskih učenika svake školske godine. U sistemu je angažovano i približno 65 nastavnika romskog jezika“, naveo je Ružić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.