Abas Kušneru: Ništa nije nemoguće ako se pošteno potrudite

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je večeras na početku sastanka sa visokim savetnikom predsednika SAD Džaredom Kušnerom da je uprkos preprekama voljan da radi s američkom administracijom kako bi se postigao „mirovni sporazum“.

Kušner je naglasio da je Tramp optimista u odnosu na šanse da se postigne mirovni sporazum Izraela i Palestinaca, dodavši da on teži stvaranju bolje budućnosti za oba naroda, preneli su izraelski mediji.

Nekoliko sati pre tog sastanka, Abas je razgovarao telefonom s nekoliko arapskih lidera, uključujući jordanskog kralja Abdulaha Drugog, saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana i saudijskog ministra spoljnih poslova Adela al-Džubeira.Te zemlje je Kušner posetio pre dolaska u Izrael i u Ramalu na Zapadnoj obali, a takodje je bio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptu.

U saopštenju Abasovog kabineta je navedeno da su arapski lideri obavestili Abasa o razgovorima s Kušnerom i da su ga pozvali kako bi koordinisali svoje stavove.

„Mi umnogome poštujemo napore predsednika Trampa koji je najavio od početa da će raditi na postizanju istorijskog mirovnog sporazuma i ponovio to više puta za vreme sastanaka koje smo imali u Vašingtonu, Rijadu i Vitlejemu“, rekao Abas.

On je takodje istakao da američka delegacija radi za mir i da će on raditi s njima da postigne mirovni sporazum.

„Znamo da su stvari teške i komplikovane, ali ništa nije nemoguće ako se pošteno potrudite“, dodao je on.

Kušner se ranije danas sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i rekao mu da je Tramp posvećan pronalaženju rešenja koje će doneti prosperitet i mir svim narodima u regionu.

Bliskoistični pregovori su u zastoju već više od tri godine. Poslednji vodjeni pod posredstvom SAD doživeli su krah u aprilu 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.