U trendu

Abas pozvao Izrael da oslobodi sve zatvorene Palestince

RAMALA – Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je na oslobađanje svih palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

„Moramo da insistiramo na našem zahtevu da se reši pitanje palestinskih izbeglica i da se oslobode svi hrabri zatvorenici“, rekao je Abas na ceremoniji organizovanoj povodom dva dobrotvorna projekta u Ramali na Zapadnoj obali, prenela je agencija Anadolija.

Prema palestinskim izvorima, u izraelskim zatvorima se nalazi blizu 4.550 palestinskih pritvorenika, uključujući 175 maloletnika i 27 žena zatvorenica, zajedno sa 670 pritvorenika koji su u izraelskom administrativnom pritvoru bez optužnice ili suđenja.

Palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima zapretili su da će započeti otvoreni štrajk glađu u znak protesta protiv izraelskih zlostavljanja.

Godinama su Palestinci koje Izrael drži u pritvoru koristili štrajkovanje glađu da bi se izborili za bolje uslove života i ukidanje pritvora na neodređeno vreme.

Abas je danas poručio da Palestinci neće napustiti svoje okupirane teritorije.

„Nećemo napustiti našu zemlju bez obzira na uslove života“, poručio je Abas.

Krovna Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i Izrael potpisali su 1993. godine sporazum u Oslu kojim su Palestinci dobili određeni oblik građanske vladavine, ali pregovori nisu uspeli da dovedu i do formiranja nezavisne palestinske države.

Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca propali su u aprilu 2014. godine kada je Izrael odbio da obustavi izgradnju ilegalnih jevrejskih naselja i oslobodi Palestince zatvorene pre 1993. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar