Abas spreman da se sastane s Netanjahuom pod pokroviteljstvom Trampa

Palestinski predsednik Mahmud Abas izrazio je spremnost da se sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom pod pokroviteljstvom predsednika SAD Donalda Trampa, prenose danas izraelski mediji pisanje japanskog novinskog sajta Asahi Šimbun.

„Spreman sam da se sastanem s premijerom Izraela bilo kada u Vašingtonu pod patronatom predsednika Trampa“, rekao je Abas u intervjuu za taj list.

Palestinski lider je takodje u pisanim odgovorima na pitanja lista nagovestio da će zahtevati zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja kao preduslov za mirovne pregovore.

„Pitanje je, pre razgovara o bilo kakvom mirovnom procesu, da se stvori pravo okruženje za mir da dodje. To će biti nemoguće dok se nastavlja izraelsko kolonijalno naseljavanje“, rekao je Abas.

Netanjahu već dugo javno poziva Abasa da se vrate pregovaračkom stolu bez postavljanja preduslova, kako kaže. Prethodni mirovni pregovori, vodjeni pod posredstvom SAD, doživeli su krah još aprila 2014. godine.

Bela kuća je sinoć potvrdila da će se Tramp 3. maja u Vašingtonu sastati s Abasom u nastojanju da se obnovi mirovni proces.

„Oni će iskoristiti posetu da potvrde posvećenost i SAD i palestinskog rukovodstva traženju i na kraju postizanju dogovora o okončanju sukoba izmedju Palestinaca i Izraela“, rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Tramp je prvi put razgovarao s Abasom telefonom u martu i pozvao ga u Belu kuću.

Američki lider se s Netanjahuom sastao u Vašingtonu u februaru.

Abas je u medjuvremenu rekao američkom mirovnom izaslaniku Džejsonu Grinblatu da veruje da je istorijski mirovni sporazum s Izraelom moguć dok je Tramp na funkciji predsednika. Grinblat je krajem marta rekao šefovima diplomatija arapskih zemalja da je Tramp posvećen postizanju mira izmedju Izraela i Palestinaca što će se osetiti širom Bliskog istoka i sveta, podsećaju izraelski mediji.

„Mi smo sretni što sada administracija sada sluša o nama od nas, a ne od treće strane. Pozvali administraciju SAD da se angažuje u postizanju mirovnog sporazuma izmedju Palestinaca i Izraelaca i voljni smo da pomognemo i saradjujemo na osnovi dve države u granicama iz 1967“, rekao je Abas za Asahi Šimbun.

Za sada je medjutim utisak palestinskih zvaničnika da nova administracija još nema poziciju ni formulu koja bi dovela da obnove pregovora.

Tramp je u izbornoj kampanji nagovestio veću toleranciju prema izraelskoj politici naseljavanja okupiranih teritorija ali je na sastanku s Netanjahuom pozvao Izrael da se malo uzdrži od izgradnje naselja.

Takodje je najavljivao premeštanje ambasade SAD iz Jeruslima u Tel Aviv, ali je kasnije od toga uzmakao.

On je s druge strane za razliku od svojih prethodnika koji su podržavali stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael rekao da mu se svidja i model jedne države za rešenje decenijskog sukoba dva naroda ako se oni tako dogovore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.