U trendu

Abazović i Grlić Radman o saaradnji CG i HR

POGORICA – Sva otvorena pitanja sa Hrvatskom, Crna Gora želi da rešava prvenstveno kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vođeni principima prijateljstva, dobrosusedstva i strateškog partnerstva, saopštio je danas potpredsednik vlade Dritan Abazović u razgovoru sa šefom hrvatske dipomatie Gordanom Grlić Radmanom u Podgorici.

To partnerstvo je definisano kroz članstvo dve države u Alijansi, uz želju da sa susedima, kako je rekao, gradimo mostove saradnje.

„Odnosi između Crne Gore i Hrvatske su veoma dobri, karakteriše ih redovan politički dijalog i susreti zvaničnika na svim nivoima. Dve zemlje imaju zajedničku evropsku i evroatlantsku perspektivu, to je dobra polazna osnova za dalje unapređenje odnosa“, kazao je Abazović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je naznačio da pored ispunjavanja obaveza iz članstva u Alijansi i regionalne saradnje, punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Crne Gore i opredeljenje koje nema alternativu.

„Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku Hrvatske evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Kao odgovoran kandidat za članstvo u Uniji, Crna Gora dosledno prati spoljnu i bezbednosnu politiku EU i daje doprinos mirovnim misijama EU“, kazao je Abazović.

O očekivanjima od predstojeće turističke sezone, Abazović i Radman su konstatovali da postoji obostrani interes jačanja saradnje u oblasti turizma, a sve u cilju stvaranja uslova da turistička sezona bude mnogo kvalitetnija i uspešnija za obje države, zasnovana na komplementarnosti, a ne konkurentnosti.

Abazović je rekao da se nada da će najavljeno otvaranje avio-linije na relaciji Zagreb – Podgorica značajno doprineti razvoju turizma i daljem unapređenju ekonomske saradnje između dve države.

Navedeno je i da su dvojica zvaničnika konstatovala da Crna Gora i Hrvatska, kao dve prijateljske i partnerske države, sarađuju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa, kao i da je bilateralna saradnja veoma razvijena u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture.

Sagovornici su se saglasili da postoji značajan potencijal za dalje unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije i privredne saradnje.

U razgovoru je bilo reči i o krizi izazvanoj pandemijom Covid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.