U trendu

Abdolahian: Potrebne jace garancije SAD za nuklearni sporazum

MOSKVA – Iranu su potrebne jače garancije Vašingtona za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian u Moskvi i dodao da bi organizacija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju trebalo da odustane od „politički motivisanih istraga“ o nuklearnom radu Teherana.

Iranski ministar je rekao da Teheran pažljivo razmatra odgovor Vašingtona, koji je prošle nedelje prenela Iranu Evropska unija kao koordinator nuklearnih pregovora, preneo je Rojters.

„Iran pažljivo razmatra tekst koji je izradila EU. Potrebne su nam jače garancije druge strane kako bismo postigli održiv dogovor. Agencija UN bi trebalo da zatvori svoje politički motivisane istrage“, rekao je Abdolahian novinarima.

Posle 16 meseci indirektnih razgovora između Teherana i Vašingtona visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj saopštio je 8. avgusta da je EU iznela konačnu ponudu za prevazilaženje zastoja u oživljavanju sporazuma, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar