U trendu

Administrac. Bajdena tražila blokadu zabrane abortusa u TEK

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena zatražila je danas od sudije da blokira gotovo potpunu zabranu abortusa koju je uveo Teksas – najstroži zakon o abortusu koji postoji u SAD.

Vrhovni sud SAD je 1. septembra dozvolio da zakon koji podržavaju republikanci stupi na snagu iako se parnice oko njegove zakonitosti nastavljaju na nižim sudovima, preneo je Rojters.

Ministarstvo pravde SAD osam dana kasnije tužilo je federalni sud pokušavajući da poništi zakon.

Tokom saslušanja u glavnom gradu Teksasa Ostinu, advokati Ministarstva pravde zatražili su od okružnog sudije Roberta Pitmana da privremeno blokira zakon, rekavši da su ga republički poslanici i guverner doneli otvoreno prkoseći Ustavu.

„Nema sumnje po obavezujućim ustavnim presedanima da država ne može da zabrani abortuse nakon šest sedmica“, rekao je Brajan Niter, glavni advokat Ministarstva pravde u ovom slučaju.

„Teksas je to znao, ali je i pored toga želeo zabranu od šeste sedmice. Tako da je ova država pribegla neviđenoj šemi neadekvatne pravde“, istakao je on.

Teksaški zakon zabranjuje abortuse počevši od šeste nedelje trudnoće, u trenutku kada mnoge žene možda još ne shvataju da su trudne.

Oko 85 do 90 odsto abortusa se izvrši nakon šest nedelja.

Teksas ne dozvoljava izuzetke ni u slučajevima silovanja i incesta.

On, takođe, omogućava običnim građanima da primene zabranu, nagrađujući sa najmanje 10.000 dolara onoga ko uspešno tuži svakoga ko je pomogao u abortusu nakon što se otkrije srčana aktivnost fetusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.