Advokat: Dikić danas na slobodi

PODGORICA – Apelacioni sud Cne Gore ukinuo je danas prvostepenu presudu u slučaju poznatom kao „državni udar“.

Prvestepenom presudom za navodni „državni udar“ s ciljem svrgavanja tadašnje vlasti na čelu su aktuelim predsednikom Milom Đukanovićem na izborni dan 2016. godine, osuđeno je više lice, među kojima su lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i bivši general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.

Dikićev advokat Dušan Jovović izjavio je za podgoričke Vijesti da će njegov branjenik danas napustiti zatvor u Spužu.

Predmet „državni udar“ je vraćen Višem sudu u Podgorici na ponovno suđenje pred potpuno izmenjenim većem.

„Veće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nisu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih dela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta dela“, saopšteno je iz Apelacionog suda.

Prvostepenom presudom u ovom slučaju, Mandić i Knežević su 9. maja prošle godine osuđeni na po pet godina zatvora.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović je tada osuđen na godinu i šest meseci zatvora.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je tada na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična dela.

Optuženi Bratislav Dikić osuđen je tada na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, a Pedrag Bogićević za ista krivična dela osuđen je sedam godina.

Nemanja Ristić osuđen je tada na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet meseci zatvora.

Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora, podsećaju podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.