U trendu

Advokat traži odvajanje postupka za Mandića, Kneževića i Čađenovića

PODGORICA – U podgoričkom Višem sudu u toku je suđenje u predmetu poznatijem kao „državni udar“, na kojem je advokat Miloje Jovanović saopštio da je došao do podataka koji su označeni kao službrna tajna a koji se odnose na optužene Milana Kneževića, Andriju Mandića i Dražena Čađenovića.

On je predložio sudu da se ovaj postupak u odnosu na njih odvoji i istakao da se ti podatci ne odnose i da ne dotiču ostale optužene.

Jovanović je rekao da isključenje javnosti ne bi bilo dovoljno, jer tajne službene podatke ne smeju da čuju ni optuženi na koje se oni ne odnose, kao ni njihovi advokati.

Sudija Zotan Radović je, kako prenosi portal podgoričkog Dana, dao pauzu i u toku je većanje o predlogu advokata Jovanovića.

Apelacioni sud je ranije ukinuo presudu kojom je 13 optuženih u predmetu „državni udar“ osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici pred izmenjenim sudskim većem.

Ranije je sudija Suzana Mugoša je prilikom izricanja presude, pored ostalog, navela da su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov od 2016. godine formirali kriminalnu grupu u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori koja je trebalo da izvrši kriminalna dela kako bi zastrašili građane Crne Gore, ugroze život i telo građana i ozbiljno ugroze osnovne ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore. Uovom predmetu svedok saradnik bio je Saša Sinđelić.

Eduard Šišmakov je prvostepenom presudom, koja je ukinuta, osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Predrag Bogićević i Nemanja Ristić ukinutom presudom bili su osuđeni na po sedam godina robije.

Mihajlo Čađenović bio je osuđen na godinu i šest meseci, Branka Milić državljanka Srbije koja je sa suđenja pobegla u ambasadu Srbije, bila je osuđena na tri godine zatvora. Milanu Dušiću je bila izrečena kazna na godinu i po zatvora, Dragan Maksić bio je osuđen na godinu i devet meseci, Srboljub Đorđević na godinu i po, a Kristina Hristić bila je osuđena na uslovnu kaznu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.