U trendu

Advokat žrtava OVK: Svi su bili žrtve zločina za koje nema opravdanja

HAG – U Hagu je danas, na suđenju četvorici vođa bivše tzv OVK, advokat žrtava Sajmon Louz rekao je da 25 godina ranije nijedna od žrtava nije pomislila da će doći dan kada će se sresti sa optuženima u sudnici.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i njima je danas počelo suđenje u Specijalizovanim većima u Hagu.

Louz je rekao da su optuženi „jaki ljudi“ i, prema njegovim rečima, verovatno nisu ni slutili da će doći dan kao što je današnji, preneo je „Reporteri“.

Advokat je istakao da su žrtve iz srpske, romske i albanske zajednice, i da su pravoslavne, katoličke i muslimanske vere, odnosno da su oni „presek kosovskog društva kakvo je bilo 1998. godine“.

„Svi su svrstani u jednu grupu, a ima ih najmanje 102. Svi su bili žrtve zločina za koje nema opravdanja“, rekao je Louz.

Kazao je da se žrtve iz albanske zajednice etiketiraju kao izadajnici.

„Te etikete ubijaju. Neki od njih se plaše odmazde. Međutim, utvrđivanje činjenica nije anti-patriotski čin“, poručio je Louz.

Branilac žrtava je, govoreći o aktuelnoj klimi na KiM, optužio medije da kritikuju rad Specijalnog suda za zločine OVK.

Pošto je Louz završio izlaganje, sudija je konstatovao da je današnja rasprava okončana, a sutra će biti nastavljeno suđenje, kada će odbrana imati reč.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.