U trendu

Aerodrom u Kabulu ne ispunjava međunarodne standarde

KABUL – Međunarodni aerodrom u Kabulu još ne može da funkcioniše punim kapacitetima zbog toga što nijedna akreditovana organizacija ne obezbeđuje adekvatne bezbednosne uslove u skladu sa međunarodnim propisima, izjavio je zamenik ministra informisanja i kulture u prelaznoj vladi talibana Zabijulah Mudžahid.

„Radimo na obnavljanju međunarodnog saobraćaja sa aerodroma u Kabulu, ali imamo određene poteškoće. Prema važećim svetskim standardima, moramo da angažujemo jednu međunarodnu organizaciju koja bi bila odgovorna za poštovanje bezbednosnih propisa u aerodromskim prostorijama i u avionima. Trenutno trazimo i pokušavamo da angažujemo jednu takvu organizaciju, ali naša potraga još nije dala rezultate“, naveo je Mudžahid u razgovoru sa izveštačem TAS S.

Pista i terminali aerodroma u Kabulu bili su ozbiljno oštećeni tokom nedavnog povlačenja stranih trupa iz Avganistana, haosa kojim je povlačenje bilo praćeno i terorističkog napada 26. avgusta kada je poginulo više od 60 Avganistanaca i 13 pripadnika američkih oružanih snaga.

Eksperti iz Katara i Turske od kraja avgusta pomažu da se nastavi funkcionisanje aerodroma u Kabulu, pa su tako 4. septembra poleteli prvi avioni na unutrašnjim linijama prema gradovima Mazar-i-Šarif, Kandahar i Herat, a 9. septembra je poleteo i prvi avion na međunarodnom letu za glavni grad Katara Dohu.

Od druge polovine septembra sa aerodroma u Kabulu saobraćaju čarter linije ka Iranu, Pakistanu i Saudijskoj Arabiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.