U trendu

Afere bacaju senku na kampanju u Francuskoj

Skandali i afere, medju kojima preliminarna optužnica protiv kandidata desnice Fransoa Fijona, istraga o ministarskom putovanju kandidata centra Emanuela Makrona i istraga o stranci kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen, bacaju senku na kampanju u Francuskoj za predsedničke izbore krajem aprila, ocenila je danas agencija Frans pres.

Fijon, dan posle podizanja preliminarne optužnice za zloupotrebu javnih sredstava – proneveru i saučesništvo u toj zloupotrebi, izjavio je danas da je u pitanju „instrumentalizacija“ te afere kako bi on odustao od kandidature.

„Postoji nezadovoljstvo kod glasača desnice i centra koji ne žele da im glasovi budu ukradeni“, rekao je Fijon čija je popularnost znatno opala posle otkrivanja afere o navodnim fiktivnim radnim mestima njegove supruge Penelope i dvoje od petoro dece.

Glavni favorit na početku izborne trke, bivši premijer desničarskog predsednika Nikole Sarkozija, verovatno će biti poražen u prvom krugu izbora 23. aprila, od Marin Le Pen i Makron, pokazuju najnovije procene.

Makron postaje sve popularniji poslednjih nedelja, dok je Le Penova i dalje popularna mada su članovi njene stranke, Nacionalni front, pod istragom zbog navodne prevare i uzimanja novca za posao koji nisu obavljali u Evropskom parlamentu.

Marin Le Pen, koju štiti poslanički imunitet, odbija pozive na saslušanje dok traje izborna kampanja.

Makron je od pre dva dana takodje predmet istrage. Tužilaštvo je u ponedeljak otvorilo preliminarnu istragu o jednom putovanju kandidata centra dok je bio ministar ekonomije. Istraga se odnosi na sumnjive okolnosti organizovanja tog puta 2016. godine, ocenjujući da je Makron tada bio „favorizovan“ u odnosu na druge tadašnje političare.

Frans pres je ocenio da i pored tih istraga i skandala, ostali kandidati, levice Benoa Amon i radikalne levice Žan-Lik Melanšon, nemaju za sada od toga „mnogo koristi“.

Amon je posebno „u nemilosti“, kako je navela pariska štampa, jer ima teškoća da ubedi birače u svoj program ali i same socijaliste.

Njegov stranački protivnik, bivši premijer Manuel Vals izjavio je da ga neće zvanično podržati a u francuskim medijima kruže priče da bi Vals u drugom krugu, 7. maja, mogao da podrži Makrona protiv Le Penove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar