U trendu

AFP: Samit EU u Rimu s porukom Evropa je naša zajednička budućnost

Na predstojećem samitu Evropske unije (EU) u Rimu biće upućena poruka da je „Evropa naša zajednička budućnost“, navodi se u nacrtu zajedničke deklaracije u koji je danas uvid imala agencija Frans pres.

Dokument od jedne i po stranice napisan na engleskom, nosi datum od 16. marta i biće pre samita predvidjenog 25. marta, podnet diplomatama u EU.

Samit posvećen 60. godišnjici potpisivanja Rimskog sporazuma kojim je osnovana preteča EU, biće održan u vreme kada se Velika Britanija sprema da aktivira Član 50 potonjeg, Lisabonskog sporazuma, da bi istupila iz Unije.

„Odlučni smo da većim jedinstvom i solidarnošću medju nama učinimo EU jačom i otpornijom“, piše u tekstu u kojem se koristi sada vrlo česta formulacija „svi zajedno“.

U dokumentu se dodaje da je jedinstvo najbolji način da se odbrane interesi i zajedničke vrednosti EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nedavno da će EU na jubilarnom samitu u Rimu potvrditi „svoje jedinstvo u različitosti“.

„Naš moto je da smo ujedinjeni, ali ujedinjeni u različitosti. Želimo da uputimo poruku jedinstva i solidarnosti“, rekla je Angela Merkel.

Rimskim sporazumom potpisanim 1957. godine u Rimu, osnovane su Evropska ekonomska zajednica (EEZ) i Evropska zajednica za atomsku energiju (Euratom).

EEZ je bila carinska unija šest država-potpisnica (Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija i Nemačka). Njome su postavljeni kriterijumi i temeljni ciljevi stvaranja zajedničkog tržišta koje bi osiguralo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar