U trendu

Afrička Unija: Počela isporuka vakcina DŽonson&DŽonson

NAJROBI – Zvaničnici Afričke unije (AU) saopštili su danas da je počela isporuka vakcina protiv kovid-19 nabavljenih od kompanije DŽonson i DŽonson, ali su istovremeno kritikovali brzinu ukupnih isporuka vakcina u region u kojem je samo 1,5 odsto ljudi vakcinisano.

Specijalni izaslanik AU za kovid Strajv Masijiva rekao je da je početak isporuke vakcina DŽonson i DŽonson označio napredak za kontinent sa više od 1,3 milijarde ljudi, ali je ocenio situaciju u Africi u vezi s iporukom vakcina kao kriznu, preneo je Rojters.

„Trebalo je do sada da primimo 320 miliona doza, a nismo ih dobili“, rekao je na onlajn konferenciji za novinare.

Afričke zemlje su u ponedeljak primile ukupno 103 miliona doza vakcine protiv kovid-19, rekao je DŽon Nkengasong, šef afričkog tela za kontrolu bolesti.

„SZO nas je juče na sastanku obavestila da su stvarne pošiljke manje od 13 miliona. To je 10 odsto onoga što nam je rečeno da ćemo dobiti“, kazao je Masijiva.

U Africi je u toku treći talas pandemije, rekao je Nkengasong, a u poslednje četiri nedelje na kontinentu je zabeleženo povećanje broja slučajeva za dva odsto i smrtnosti za šest procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.