Agencije: Bajden izrazio saučešće zbog NATO bombardovanja

Svetske agencije istakle su u svojim izveštajima da je potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom današnje posete Beogradu pozvao na poboljšanje odnosa Beograda i Prištine i izrazio šaučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije u NATO bombardovanju 1999. godine.

Foto: Beta

Foto: Beta

Rojters primećuje da je Bajden prvi visoko rangirani američki zvaničnik koji je načinio takav gest posle intervencije zapadne vojne alijanse.

AP konstatuje da je vojna intervencija NATO-a okrenula mnoge Srbe od njihovih generalno pro-zapadnih pogleda, prema tradicionalnom slovenskom savezniku – Rusiji.

„Bajdenova poseta podvlači želju Vašingtona da održi uticaj na Balkanu, dok Moskva radi na tome da zadrži Srbiju – jednog od poslednjih preostalih saveznika u regionu – na svojoj strani“, ocenjuje američka agencija.

Prema navodima Rojtersa, SAD su veoma popularne među Albancima na Kosovu, koji ih smatraju „spasiocima“, ali u Beogradu ozlojeđenost je i dalje snažna zbog NATO bombardovanja, čiji tragovi se još mogu videti na javnim zgradama u centru srpske prestonice.

Bajdenova poseta takođe ukazuje na zabrinutost Vašingtona zbog sporog tempa pomirenja u regionu, i to 17 godina posle NATO bombardovanja i 21 godine posle mirovnog sporazuma u BiH, ukazuje AP.

Agencije ističu i Bajdenovu ocenu da je Srbija ključna zemlja za mir u regionu.

AP prenosi i izjavu premijera Aleksandra Vučića da je „potrebna samo iskra da izazove haos“ i da je „Srbija posvećena miru u regionu.

Očekuje se da će Bajden, koji iz Beograda putuje u Pristinu, pozvati kosovske lidere da primene Briselski sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom, dodaje AP.

Svetske agencije, takođe, javljaju da su pristalice Srpske radikalne stranke sa liderom Vojislavom Šešeljom na čelu organizovale protest zbog posete Bajdena, i navode da su oni nosili majice sa porukom „Glasajte za Trampa“.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake