U trendu

Agencije: Bajden izrazio saučešće zbog NATO bombardovanja

Svetske agencije istakle su u svojim izveštajima da je potpredsednik SAD Džozef Bajden tokom današnje posete Beogradu pozvao na poboljšanje odnosa Beograda i Prištine i izrazio šaučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije u NATO bombardovanju 1999. godine.

Rojters primećuje da je Bajden prvi visoko rangirani američki zvaničnik koji je načinio takav gest posle intervencije zapadne vojne alijanse.

AP konstatuje da je vojna intervencija NATO-a okrenula mnoge Srbe od njihovih generalno pro-zapadnih pogleda, prema tradicionalnom slovenskom savezniku – Rusiji.

„Bajdenova poseta podvlači želju Vašingtona da održi uticaj na Balkanu, dok Moskva radi na tome da zadrži Srbiju – jednog od poslednjih preostalih saveznika u regionu – na svojoj strani“, ocenjuje američka agencija.

Prema navodima Rojtersa, SAD su veoma popularne među Albancima na Kosovu, koji ih smatraju „spasiocima“, ali u Beogradu ozlojeđenost je i dalje snažna zbog NATO bombardovanja, čiji tragovi se još mogu videti na javnim zgradama u centru srpske prestonice.

Bajdenova poseta takođe ukazuje na zabrinutost Vašingtona zbog sporog tempa pomirenja u regionu, i to 17 godina posle NATO bombardovanja i 21 godine posle mirovnog sporazuma u BiH, ukazuje AP.

Agencije ističu i Bajdenovu ocenu da je Srbija ključna zemlja za mir u regionu.

AP prenosi i izjavu premijera Aleksandra Vučića da je „potrebna samo iskra da izazove haos“ i da je „Srbija posvećena miru u regionu.

Očekuje se da će Bajden, koji iz Beograda putuje u Pristinu, pozvati kosovske lidere da primene Briselski sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom, dodaje AP.

Svetske agencije, takođe, javljaju da su pristalice Srpske radikalne stranke sa liderom Vojislavom Šešeljom na čelu organizovale protest zbog posete Bajdena, i navode da su oni nosili majice sa porukom „Glasajte za Trampa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.