Agencije o odluci Hotija: Šta će biti s pregovorima?

BEOGRAD – Svetske agencije prenele su vest da je premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti odustao od puta u Vašington, gde je trebalo da se održi sastanak predstavnika beograda i prištine uz posredstvo SAD, nakon što je Hašim tači optužen za ratne zločine, uz konstataciju da se sada ne zna šta će biti sa pregovorima.

Američka agencija AP prenela je Hotijevu odluku uz ocenu da će ta odluka verovatno ugroziti dijalog, kao i da je sastanak u Vašingtonu trebalo da bude prvi sastanak nakon 19 meseci.

AP navodi da tenzije između Beograda i Prištine i dalje ostaju visoke, kao i da od 2011. godine EU posreduje u pregovorima o normalizaciji odnosa tokom kojih je postignuto 30 sporazuma koji se uglavnom ne poštuju.

Britanska agencija Rojters prenosi izjavu Hotija, koju je objavio na društvenim mrežama, uz opasku da je Hoti trenutno u Briselu, gde bi trebalo da se sastane sa zvaničnicima EU.

Agencija dodaje da se za sada ne zna da li će i delegacija Beograda otkazati posetu Vašingtonu, ali i da na Hotijevu odluku još uvek nije reagovala američka administracija.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova podiglo je u sredu predlog optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija veseljija i još nekih osoba za ratne zločine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.