U trendu

Ajfelova kula zaštićena metalnom ogradom i – blindirana

Da bi Ajfelova kula bila bezbednija, oko čuvenog simbola francuske prestonice postavljeni su zid od stakla otporan na metke i metalna ograda, a radovi će konačno biti završeni za mesec dana, izjavio je danas predsednik Društva za korišćenje Ajfelove kule Bernar Godijer.

Inače, radovi na obezbeđivanju ove pariske znamenitosti u slučaju terorističke pretnje počeli su 2017. godine.

„Jedan od dva bezbednosna stuba je staklena ograda od 6,5 centimetara debljine“, rekao je Godijer prilikom današnjeg obilaska gradilišta zajedno sa novinarima, prenosi francuska televizija BFM.

Prema njegovim rečima, stakleni zid je „čvrst, otporan na sve udarce i pruža apsolutnu bezbednost“ u slučaju ispaljivanja metaka, rekao je Godijer.

Zaštitni zid je, objašnjava on, napravljen u konsultacijama sa policijom kako bi se pronašli najbolji načini da se zagarantuje bezbednost, uključujući eventualne nalete automobilom.

Staklena ograda je visoka tri metra, a štitiće toranj duž Keja Branli i Avenije Gistava Ajfela.

Sa druge dve strane, duž bočnih vrtova koji su od sada deo pojasa oko Ajfelovog tornja, postavljene su metalne ograde.

„Za ogradu je karakteristično to što ima oblik konstrukcije Ajfelove kule, što je rezultat inspiracije prvobitnim crtežom Gistava Ajfela“, rekao je Alen Dima, tehnički direktor Društva za korišćenje Ajfelove kule.

Metalnu ogradu, visoku 3,24 metra, dizajnirao je austrijski arhitekta Ditmar Fajhtinger, koji je već dizajnirao neke pešačke mostove u Parizu.

Kada prođu kroz ogradu, posetioci će do tornja doći kroz vrt, površine dva hektara, u čijem su sastavu i dva jezera, „što će doživljaj učiniti prijatnijim i romantičnijim“, rekao je Godijer, uz napomenu da će ulazak u vrt ostati besplatan.

Godijer navodi da, i pored radova na obezbeđivanju tornja, broj posetilaca nije smanjen.

On se nada da će čuvenu kulu posetiti između šest i sedam miliona ljudi do kraja ove godine.

Obezbeđivanje Ajfelove kule koštalo je oko 35 miliona evra, a inače je deo plana reorganizacije ukupne vrednosti 300 miliona evra, koji uglavnom treba da bude realizovan do Olimpijskih igara 2024. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.