U trendu

Ajhorst: Važan kompromis političara u BiH

SARAJEVO – Direktorka pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst poručila je danas, posle sastanka sa članovima Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, da vreme ističe, da je veoma važan kompromis političara u BiH i da je trenutna politička kriza neprihvatljiva za građane ove zemlje.

Ajhorst je novinarima rekla da je na današnjem sastanku bilo govora o izmenama Izbornog zakona BiH i blokadi državnih institucija.

Evropska unija i SAD, poručila takođe, i dalje ostaju posvećeni Bosni i Hercegovini, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu.

“Zemlji mira i prosperiteta i jedne jedinstvene teritorije, jedne zemlje i jednog naroda. Mislim da je današnji sastanak sa članovima zajedničkog kolegijuma PS BiH bio jako uspešan, konstruktivan sa korisnim diskusijama. Smatram da je to bio dobar početak i uvod u naš celi tehnički deo radova koji predstoje u narednim danima“, rekla je Ajhorst, prenela je sarajevska N1 tv.

Napomenula je da je Parlament dom demokratije, mesto u kojem se nalaze ona rešenja koja su potrebna.

Ocenila je da je trenutna politička kriza neprihvatljiva za narod BiH.

“Nadam se da je neprihvatljiva i za delegate PSBiH na isti način kako je neprihvatljiva za EU i njene partnere. Blokade rada Parlamenta i institucija BiH jednostavno obustavljaju sve životno potrebne aktivnosti koje bi trebalo da se odvijaju. EU i sve naše članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija BiH i jedan puni i bezuslovni povratak koji će omogućiti njihovo funkcionisanje“, navela je.

Rekla je da veruje da je saglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne i ustavne reforme jedno od ključnih pitanja, ali do se do te saglasnosti još nije došlo.

„Mi smo ovde da podržimo razgovore koji bi išli u pravcu pronalaska rešenja i saglasnosti u smislu izmena Ustava i Izbornog zakona i izmena svih onih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u Izbornom zakonu, koje će unaprediti integritet ukupnog izbornog procesa uz usklađivanje sa evropskim i međunarodnim standardima”, rekla je, između ostalog, Ajhorst.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar