U trendu

Akademik: Nema opasnosti od radijacije u regionu Arhangelsk

MOSKVA – Prema podacima Instituta za nuklearnu bezbednost Ruske akademije nauka dobijenih iz sistema za praćenje radijacije kažu da nema opasnosti od zračenja po lokalno stanovništvo nakon incidenta tokom testiranja raketnog motora sa tečnim pogonom u regionu Arkhangelsk, izjavio je večeras akedemik i direktor Instituta Leonid Bolšov.

„Imamo podatke iz sistema za praćenje zračenja na mreži i u četvrtak smo videli povećanje radijacije u pozadini u Severodvinsku koje je trajalo oko sat i po vremena“, rekao je Bolšov i dodao da je to pozadinsko zračenje zadržano na veoma niskom nivou.

Kako je objasnio, zračenje rengen aparatom je mnogo veće.

„Zabeleženo povećanje radijacije je hiljadu puta manje nego zračenje osobe rendgen aparatom ili od onoga koje osoba primi kada leti avionom. Apsolutno ne postoji opasnošt po zdravlje ljudi“, rekao je on.

Incident se dogodio u četvrtak na poligonu za vojne probe u regionu Arhangelsk na severu zemlje, kada se zapalilo raketno gorivo i tom prilikom je poginulo pet osoba, koje su bile zaposlene u koorporaciji Rosatom.

(Tanjug)