U trendu

Ako žališ za Fidelom, mora da si mu sin

Do juče vrlo popularan Džastin Trido „razočarao” je svoje sunarodnike zato što je Fidela Kastra nazvao legendarnim vođom koji je uneo značajna poboljšanja u zdravstvo i školstvo.

U kanadskim medijima još se nije stišalo izrugivanje premijeru zbog telegrama u kojem je izrazio svoje „najdublje saučešća” zbog smrti bivšeg predsednika Kube.

Predviđaju da će mu drastično pasti podrška, i da bi za njegove „iznenađujuće” tople reči mogao da plati visoku političku cenu.

Na komemoraciju „brutalnom diktatoru” (kako je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp nazvao kubanskog vođu revolucije) u Havani došli su Enrike Penja Nijeto, predsednik Meksika, Evo Morales, (Bolivija) Danijel Ortega (Nikaragva) Nikolas Maduro (Venecuela), Rafael Korea(Ekvador)… dok je od Evropljana  do Havane stigao premijer Grčke Aleksis Cipras.

Uz mnoštvo afričkih i azijskih lidera, koji su govorili na Trgu revolucije, istom onom mestu gde je pre pedeset i pet godina revolucionarna vlast proglasila da je Kuba iskorenila nepismenost u svojoj zemlji, masa sveta došla je da oda poštu.

U toku ta dva dana, dok sanduk sa pepelom Fidela Kastra nije krenuo iz Havane kroz Kubu, kroz Trg revolucije prošlo je dva miliona ljudi, kako prenose latinoamerički mediji ističući da je to oko 20 odsto kubanskog stanovništva. U oproštajnim govorima bilo je manje patetike nego što bi se očekivalo u ovakvom trenutku.

U tiradi protiv državnika koji duboko saučestvuju zbog odlaska Fidela Kastra, niko nije na primer spomenuo kako je predsednik Ekvadora bio i ostao jedini koji je prihvatio da pruži azil osnivaču Vikiliksa, Džulijanu Asanžu, zaslužnom što su na videlo izašle bezbrojne informacije o ubistvima, torturama i masakrima civilnog stanovništva počinjenih u ime odbrane ljudskih prava.

(Zorana Šuvaković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.