U trendu

Aktivisti: Racije beloruske policije u domovima novinara

MINSK – Beloruska policija je danas, treći dan zaredom, izvršila pretres u kancelarijama i domovima novinara i aktivista za ljudska prava, čime je, prema tvrdnjama aktivista, nastavljena represija protiv protivnika predsednika Aleksandra Lukašenka.

Poljski kanal „Neksta lajv“ preneo je da se i kancelarija američkog medija „Radio liberti“ u glavnom gradu Minsku našla na udaru racije, dok je beloruska organizacija za ljudska prava „Viasna-96“ izvestila da su dva novinara te medijske kuće privedena.

Policijski službenici upali su danas u domove novinara poljskog TV kanala „Belsat“ i domove još nekoliko lokalnih izveštaca, javila je „Viasna-96“.

Beloruski bezbednosni zvaničnici su u prethodna dva dana sproveli racije u oko 20 humanitarnih, medijskih i ekspertskih institucija, privodeći više od 15 ljudi, među kojima je i direktor „Viasna-96“.

Racije i pritvaranja osudili su zapadni političari, međunarodni aktivisti za ljudska prava i lider belourske opozicije Svjetlana Tihanovska.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da Britanija osuđuje „eskalaciju represije“ u Belorusiji, a Evropska unija i SAD su poslednjih meseci uvele sankcije zvaničnom Minsku, podseća agencija Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar