U trendu

Al Asad pomilovao brojne zatvorenike pre izbora

DAMASK – Sirijski predsednik Bašar al Asad danas je izdao uredbu kojom se oslobađaju pojedini zatvorenici, dok se drugima smanjuju zatvorske kazne za određene kategorije, pod uslovom da su krivična dela izvršena pre 2. maja, javila je sirijska agencija Sana.

Za sada nije poznato zašto je Asad amnestirao zatvorenike, a sve se dogodilo nekoliko dana pre muslimanskog obeležavanja Eid al Fitra, praznika koji označava kraj Ramazana, prenosi AP.

Američka agencija dodaje da amnestija dolazi uoči predsedničkih izbora zakazanih za 26. maj, na kojima će, prema trenutnim procenama, Asad osvojtii četvrti sedmogodišnji mandat.

Od početka rata u Siriji 2011. godine, Asad je u više navrata amnestirao zatvorenike, a poslednji put je to učinio u septembru 2019. godine.

Sana je opisala današnju Asadovu odluku kao „najnajopsežniju uredbu o amnestiji za pocinioce zločina, prekršaja i krivicnih dela“.

Uredbom se oslobađaju osuđenici koji su optuženi za krijumčarenje, zloupotrebu droge i trgovinu stranim valutama.

Takođe, uključuje i kindapere, ali pod uslovom da je kidnapovana osoba puštena pre datuma pomilovanja, kao i da joj nije ugrožena bezbednost.

U grupi su i vojni dezerteri koji su se predali tokom tri meseca od odbijanja nošenja oružja, a za dezertere koji su u inostranstvu, važi rok od šest meseci.

Smrtna kazna je preinačena u doživotnu robiju sa teškim radom, dok je doživotna preinačena u kaznu od 20 godina zatvora, takođe sa teškim radom.

Uredbom nisu obuhvaćeni trgovci oružjem, izdajnci, špijuni i odgovorni za terorističke akcije koje su izazvale smrt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.