U trendu

Al-Našif zatražila pokretanje istrage o smrti Mahse Amini

ŽENEVA – Vršilac dužnosti visokog komesara UN za ljudska prava Nada Al-Našif zatražila je danas pokretanje nezavisne istrage o smrti Iranke Mahse Amini koju je uhapsila policija za moral.

Njena smrt izazvala je demonstracije širom zemlje, uključujući i u glavnom gradu Teheranu, gde su demonstranti skandirali protiv vlade i sukobili se sa policijom, preneo je AP.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da je iranska moralna policija poslednjih meseci počela da intezivnje kontroliše žene koje ne nose pravilno hidžab.

Na pojedinim video snimcima vidi se kako pripadnici patrole šamaraju žene, udaraju ih pendrecima i bacaju u policijske kombije jer su previše opušteno nosile hidžab.

Slična patrola je prošlog utorka uhapsila 22-godišnju Mahsu Amini i odvela je u policijsku stanicu gde se devojka srušila.

Preminula je tri dana kasnije.

Iranska policija negirala je da je Amini maltretirana i saopšila da je preminula od srčanog udara.

Vlasti su saopštile da istražuju incident.

„Tragičnu smrt Mahse Amini i navode o mučenju i zlostavljanju mora hitno, nepristrasno i efikasno da istraži nezavisni nadležni organ“, izjavila je Nada Al-Našif.

Iranska vlada nije odmah prokomentarisala njenu izjavu, ali je ranije kritikovala rad istražitelja UN-a koji se bave pitanjima poštovanja ljudskih prava u Iranu.

Policija je prošle nedelje objavila video snimak koji navodno pokazuje trenutak kada se Amini srušila, međutim, njena porodica navodi da ona nije imala srčanih problema.

Njen otac Amdžad Amini je rekao je za iranski novinski sajt da su svedoci videli kako je guraju u policijski auto.

„Tražio sam pristup (snimcima) sa kamera u autu, kao i u dvorištu policijske stanice, ali mi nisu dali odgovor“, rekao je on. On je, takođe, optužio policiju da je nije dovoljno brzo prebacila u bolnicu, rekavši da je mogla da bude reanimirana.

Rekao je i da mu, kada je stigao u bolnicu, nije bilo dozvoljeno da vidi telo, ali da je uspeo da vidi modrice na njenom stopalu.

Vlasti su vršile pritisak na njega da je sahrani noću, očigledno da bi smanjili verovatnoću izbijanja protesta, ali Amini je rekao da ih je porodica ubedila da im dozvole da je sahrane u 8.00 časova ujutru.

Amini je pripadala Kurdima i sahranjena je u subotu u svom rodnom gradu Sakezu na zapadu Irana.

Pet osoba je ubijeno u kurdskom regionu u Iranu kada su snage bezbednosti otvorile vatru tokom protesta zbog smrti žene u policijskom pritvoru, saopštila je grupa za zaštitu prava Kurda, trećeg dana nemira zbog incidenta koji je izazvao gnev širom zemlje, preneo je Rojters.

Dve osobe su poginule kada su snage bezbednosti otvorile vatru na demonstrante u kurdskom gradu Sakezu, rodnom gradu Mahse Amini, objavila je organizacija za ljudska prava Hengav na Tviteru.

U saopštenju se navodi da je još dvoje ljudi ubijeno u gradu Divandareh u „direktnoj vatri“ snaga bezbednosti, a peta osoba je ubijena u Dehgolanu, takođe u kurdskom regionu.

Rojters dodaje da nije mogao nezavisno da proveri ove izveštaje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.