U trendu

Alarm u EU zbog Rusije, hladan tuš za Z. Balkan

Britanski Fajnenšel tajms u članku posvećenom samitu u Berlinu tvrdi da su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nagovestili zemljama Zapadnog Balkana da su male šanse za njihovo brzo priključenje EU i da su im preneli da bi prvo trebalo da „srede situaciju kod kuće“.

Samit se, konstatuje istovremeno list, održao u trenutku kada je Brisel „uključio alarm“ zbog sve veće uloge Kine i Rusije na Zapadnom Balkanu.

Makron je, napominje list, rekao da razume da i drugi akteri „imaju svoje interese na Balkanu, ali da je jasno da su evropski interesi važniji“.

U tekstu pod naslovom „Hladan tuš Francuske i Nemačke na nade Balkana za brzo pristupanje EU“, FT navodi da je Makron bio fokusiran na neophodnost „političke stabilnosti“ u regionu, navodeći da će Pariz pomoći u ključnim ekonomskim, socijalnim i bezbednosnim reformama, kao i u reformama u oblasti vladavine prava, pre nego u procesu proširenja EU.

List navodi i da je nemačka kancelarka protiv bilo kakve ideje rešenja spora između Beograda i Prištine koja uključuje razmenu teritorija, dok bi Vašington i Brisel podržali takvo rešenje.

FT dodaje, pozivajući se na navode analitičara, da su Merkel i Makron bili domaćini samita zbog zabrinutosti razvojem događaja u regionu, uprkos, kako ocenjuje, uspehu bez presedena u vezi sa postignutim sporazumom o imenu Severne Makedonije.

EU, zaključuje FT, već dugo govori o mogućnosti ulaska zemlja Zapadnog Balkana u taj blok kako bi podstakla ekonomski napredak i poboljšala širu regionalnu stabilnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.