Alarmantno: Islamisti se vraćaju u Evropu preko Balkana

Gubitak teritorije sa kojim se suočava Islamska država vraća borce iz inostranstva koji su se ratovali za nju natrag u Evropu i sve je više signala koji ukazuju da se ostaci snaga islamista kreću preko Balkana, piše rimska „Republika“.

List je već prenosio upozorenja italijanskih obaveštaca o Balkanu kao o opasnosti koja je „pred vratima“.

Navodi se da su u Rimu pojačane mere bezbednosti u susret proslavi 60. godišnjice Evropskog sporazuma, na kojoj će se narednog vikenda u italijanskoj prestonici okupiti šefovi država članica EU.

Navodi se da su od prošlog leta značajno smanjeni odlasci džihadista ka Bliskom istoku, pošto je granica sa Turskom zatvorena, pa je kalifat pozvao pristalice da ostanu gde su i „seju smrt na Zapadu“.

„Umesto toga, sve je više signala da ostaci snaga (islamista) koji iz Iraka i Sirije pokušavaju da se vrate u Evropu, krećući se balkanskim stazama gde mogu da računaju na podršku, staru i novu“, navodi italijanski dnevnik u današnjem tekstu.

„Republika“ je u članku objavljenom pre tri nedelje pisala o upozorenju iznetom u izveštaju koji su Vladi Italije tada predstavili premijer Paolo Đentiloni i šef italijanskih obaveštajaca Alesandro Pansa, a u kojem je navedeno da Balkan islamistima „nastavlja da bude neka vrsta centra za regrutovanje boraca i utočište onim borcima koji se vraćaju sa poprišta bliskoistočnih kriza“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.