U trendu

Albanija: Istraga parlamenta o Meti, protesti protiv Rame

TIRANA – Albanski parlament izglasao je osnivanje specijalne komisije za sprovođenje istrage i eventualnu smenu predsednika Iljira Mete zbog njegovog „neuspešnog pokušaja“ da otkaže lokalne izbore, koji su održani 30. juna.

Poslanici vladajućih socijalista rekli su da je odluka Mete da otkaže izbore bila neustavna.

U međuvremenu, albanske opozicione partije, koje su bojkotovale izbore 30. juna, nastavile su proteste protiv vlade, prenosi AP.

Pristalice opozicije, predvođene Demokratskom partijom, okupile su se ispred kabineta premijera Edija Rame, pozivajući ga da podnese ostavku.

Meta je čestitao građanima koji su bojkotovali izbore i koji na njih gledaju kao na „lažan proces“ i pozvao ih da nastave s protestima, ali na miran način, prenosi ATA.

Lider Demokratske partije Ljuljzim Baša opisao je izbore 30. juna kao „narodni referendum o odbacivanju zlobnosti, predivnu demonstraciju slobode, evropeizma i albanskog državljanstva“.

Obraćajući se učesnicima protesta ispred kabineta premijera, Baša je rekao da je 30. jun bio „dan nacionalne hrabrosti, kada su Albanci pokazali da imaju snage da se bore protiv zla“ i dan kada su oni pokazali da se protive „režimu Edija Rame“.

Opozicione stranke organizuju proteste protiv vlade, koju optužuju za veze sa organizovanim kriminalom, od sredine februara i traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.