U trendu

Albanske partije na jednoj listi, dogovoreno u Tirani

TIRANA – Politički predstavnici Albanaca triju opština s juga centralne Srbije potpisali su danas u Tirani sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je vršilac dužnosti ministra za evropske i spoljne posle Albanije, Gent Čakaj, koji je sa političkim predtavnicima Albanaca iz Srbije razgovarao o njihovom zajedničkom nastupu na parlamentarnim izorima, koji će u Srbiji biti održani do početka maja.

Kao je preneo portal albanskog Top čenela, sporazum o formiranju zajedničke liste zasnovan je na, kako se navodi, jasnim programskim principima, a njen naziv će biti „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“.

Sporazum su potpisali predstavnici: Stranke za demokratsku akciju, Alernative za promene, Demokratske stranka, Reformskog pokret DPA i Pokreta Demokratski napredak.

Oni će, navodi se, odlučivati u skladu sa program kad god je reč o nacionalnim principima i pitanjima Albanaca tzv. Preševske doline.

Sporazum je potpisan s ciljem da bi se obezbedila što veća zastupljenost i ojačao položaj Albanaca na području juga centralne Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu Čakaj je pohvalio postizanje ovog sporazuma, uz ocenu da su „politički predstavnici Preševske doline danas dali najvredniji i najznačajniji primer da se stranačke razlike mogu artikulisati u okviru jednog nacionalnog stava“.

„Ova lista će imati nezamenljivu funkciju u pokretanju širokog spektra pitanja sa kojima se suočavaju Albanci u Dolini, a koja se tiču obrazovanja, kao i slobodne upotrebe albanskih nacionalnih simbola i veće zastupljenosti u državnim institucijama“, reka je Čakaj.

Rekao je i da Vlada Albanije neće oklevati da podrži zajedničku listu Albanaca s juga centralne Srbije.

„Ovaj sporazum o zajedničkoj listi služi na čast građanima Preševske doline, ali i Albancima ma gde oni bili“, rekao je Čakaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar