U trendu

Aldžazira: Sumnje u peticiju protiv Inckovog zakona

SARAJEVO – Dan nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo zakon o sankcionisanju i zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenci u više gradova Republike Srpske počelo je potpisivanje peticije protiv te odluke, a sarajevska Aldžazira Balkans, pozivajući se na neimenovane pravnike i NVO, danas tvrdi da je ona „nelegalna i neupotrebljiva“.

Portal prenosi da je do sada prikupljeno 121.000 potpisa i da proces prikupljanja još traje.

Aldžazira, međutim, ne navodi objašnje tih pravnika i NVO zbog čega bi peticija protiv odluke Incka, kojom je negiranje navodnog genocida postalo krivično delo kaznjivo zatvorom, nelegalna i neupotrebljiva.

Potpisivanje peticije o neprihvatanju odluke tada odlazećeg visokog predstavnika u BiH, počelo je 24. jula, a građani su pozvani, oni koji to žele, da je potpišu u što većem broju.

Peticiju je pokrenuo i prvi potpisao srpski član Predsedništva BiH i lider najuticajnije SNSD Milorad Dodik.

Nemtnuti Inckov zakon u Republici Srpskoj je dočekan kao novi napad na Srbe i Srpsku, a savetnik Dodika, Radovan Kovačević je tada rekao da Srpska neće pristati na to da se jedino srpskom narodu u celom svetu zabranjuje pravo na slobodu mišljenja.

„Poštujemo sve žrtve drugih konstitutivnih naroda, ali ne možemo pristati na kvalifikaciju genocida i ne možemo pristati da bilo ko bilo kakvim političkim manipulacijama srpski narod, koji je vekovima toliko stradao za slobodu i ne samo svoju već i slobodu drugih naroda koji sa nama žive, danas bude jedini narod u Evropi koji će biti okarakterisan kao genocidan“, naveo je tada Kovačević, preneli su banjalučki mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.