U trendu

Alžir danas obeležava 60 godina od sticanja nezavisnosti

ALŽIR – Alžir danas obeležava 60 godina od dobijanja nezavisnosti posle francuske kolonizacije, ceremonijama širom zemlje, pomilovanjem 14.000 zatvorenika i prvom vojnom paradom u poslednjih nekoliko godina, prenosi AP.

Posle sedmogodišnjeg rata između alžirskih pobunjenika i francuske vojske, i prema uslovima istorijskog Evijanskog sporazuma iz 1962. godine i referenduma, proglašena je nezavisnost Alžira 5. jula iste godine, kojima je okončano 132 godine kolonijalne vladavine.

Alžirske vlasti planiraju proslavu 60. godišnjice nizom manifestacija, sa impozantnom vojnom paradom u glavnom gradu, prvom posle 33 godine.

Tokom večeri je predviđena i predstava u operi koja će prepričati istoriju Alžira tokom hiljadu godinu.

Predsednik Abdelmadžid Tebun je u ponedeljak potpisao ukaze kojima se najavljuje pomilovanje hiljada zatvorenika i nalaže se da zatvorenici koji imaju ozbiljnije zdravstvene probleme budu pušteni na slobodu ili da im se ublaže kazne.

Očekuje se da će palestinski predsednik Mahmud Abas, lider Hamasa i predsednici Tunisa, Nigera, Konga i Etiopije učestvovati na događajima povodom današnjeg obeležavanja godišnjice, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar