U trendu

Ambasada RF o razlozima neučešća u radu PIC-a

SARAJEVO – Ruska Federacija nije učestvovala u radu sednice političkih direktora PIC-a, jer ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika imenovanog mimo Saveta bezbednosti UN, saopšteno je danas iz Ambasade Rusije u BiH.

„Želeli bismo skrenuti pažnju da i sama Kancelarija visokog predstavnika (OHR) potvrđuje ispravnost naše argumentacije. Naime, u zaključcima u vezi s nezavisnim godišnjim revizorskom izveštajem od 26. novembra 2021. godine koji je odobrio PIC, direktno se navodi da PIC predlaže kandidata za poziciju visokog predstavnika, a Savet bezbednosti, koji je odobrio Dejtonski mirovni sporazum i raspoređivanje međunarodnog vojnog kontingenta u BiH, odobrava navedenu kandidaturu“, navodi se u saopštenju ruske Ambasade.

Iz Ambasade RF smatraju da su razlog unutrašnje političke krize u BiH subjektivne odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i odbijanje partnera iz PIC-a da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje visokog predstavnika.

„Verujemo da predloženi kominike naših zapadnih partnera sadrži iskrivljavanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Primorani smo da podsetimo da BiH prema Dejtonu ne uključuje već se sastoji od dva entiteta“, navodi se takođe.

Ambasada Ruske Federacije ističe da svi problemi u BiH treba da se rešavaju isključivo dijalogom između svih strana u BiH na osnovu uzajamno prihvatljivih kompromisa.

„To se odnosi i na spoljnpolitičke prioritete BiH, uključujući evroatlantsku integraciju, oko koje u zemlji ne postoji konsenzus. Insistiramo na tome da mandat PIC-a u okviru Dejtona ne podrazumeva osiguranje članstva BiH u NATO-u“, ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade Rusije su ponovili da se Ruska Federacija kao jedan od svedoka Dejtona zalaže za teritorijalni integritet i stvarni suverenitet BiH.

„Radi postizanja ovog cilja potrebno je što pre zatvoriti OHR koji je postao kočnica na putu demokratskog razvoja BiH. Neophodno je što pre preneti svu odgovornost za stanje u zemlji na same građane BiH“, zaključuje se u saopštenju, prenela je RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.