U trendu

Ambasada RF o zajedničom saopštenju UO PIC-a

SARAJEVO – Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da se nije pridružila zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) jer je, kako navode, neuravnotežena i tendencioznim smatra optuživanje samo jedne strane u uslovima kada je situacija eskalirala uvredljivim i huškačkim izjavama druge strane.

“ U uslovima burne diskusije izazvane spoljnim faktorom, neadekvatne korake su preduzimale sve strane. Verujemo da je tendenciozno optuživati konkretno samo jednu stranu, tim pre što je situacija eskalirala, između ostalog, u kontekstu uvredljivih izjava druge strane, koje nisu bile nimalo mirne već huškačke. To nije najbitnije“, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom fejsbu profilu Ambasade RF.

Ukazuju da Upravni odbor PIC mora strogo da poštuje slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Već po ko zna koji put primjećuemo pokušaje da svesno izvrnu njegov tekst. Izrazit primer je promocija teze o tome što ‘BiH uključuje dva entiteta’, iako tačka 3 člana 1 Ustava jasno kaže da se ‘BiH sastoji od dva entiteta’. Ovo nije samo semantička razlika“, navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade ukazuju da je u aneksu četiri reč „država“ u odnosu na BiH pomenuta samo tri puta, te da ne postoji nijedno pominjanje „jedinstvene države“.

Principijelan stav Ambasade Rusije je da BiH sama oprejeljuje svoje spoljnopolitičke prioritete.

„Sfera kompetencije Upravnog odbora PIC-a su isključivo pitanja Opšteg okvirnog sporazuma o miru. Stoga tematika evroatlantske integracije ne treba da se odražava u izjavama Upravnog odbora PIC-a. Ovo je posao drugih međunarodnih struktura u BiH“, stoji takođe u saopštenju.

Ruska Federacija se zalaže za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pritom smatra da upravo konstitutivni narodi BiH, građani države moraju sami odlučivati o svojoj sudbini bez spoljnog uticaja.

„To može biti postignuto otvorenim dijalogom zasnovanim na uzajamnom poštovanju“, navedeno je u saopštenju Ambasade Ruske Federacije povodom jučerašnje izjave Upravnog odbora PIC.

PIK u zajedničkoj izjavi, koju nije podržala Ruska Federacija, najstrože osuđuje trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi mirna disolucija BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar