U trendu

Ambasada RF u SA: Ne podležite zapadnim provokacijama

SARAJEVO – Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu pozvala je danas rukovodstvo i novinarsku zajednicu u BiH da se ponašaju razborito i odgovorno, da ne podlegnu zapadnim provokacijama i da odbiju da se automatski priključe antiruskoj kampanji u vezi sa specijalnom vojnom operacijom zvanične Moskve u Ukrajini.

Ambasada Rusije je u izjavi objavljenoj na zvaničnoj fejsbuk stranici podsetila na hronologiju događaja od 2014., kada se, kako navode, u Ukrajini dogodio puč i nezakonito preuzimanje vlasti vladajućom huntom.

Od tada smo, kažu, svedoci sistematskog kršenja osnovnih ljudskih prava stanovnika Donjecke i Luganske narodnih republika. Ističu, da uprkos upornim pokušajima Rusije da se postigne pravda za rusofone građane unutar ukrajinske države – kroz rad u Normandijskom formatu i u okviru Kontakt grupe u Minsku, organizaciju specijalnih sednica Saveta bezbednosti UN i sastanaka po „Arria formuli“ – napori Rusije nisu imali efekta.

Kijev je, ukazuju, pokazao apsolutnu nespremnost da uspostavi dijalog sa sopstvenim sugrađanima.

Umjesto toga, napominju, ukrajinske snage sigurnosti su, kršeći Set mera za implementaciju Sporazuma iz Minska potpisanih 2015. godine (usput rečeno, ukrajinska strana je ispunila samo jednu od trinaest tačaka) kontinuirano sprovodile masovno granatiranje naselja Donbasa, usled čega je poginulo i povređeno na hiljade civila.

„Nemoguće je bez jeze gledati žrtve varvara. I spremni smo da predstavimo užasavajuće fotografske dokaze“, navodi se u izjavi Ambasade Rusije u Sarajevu.

S tim u vezi, ističu, nemoguće je ne pomenuti i „licemerje međunarodne zajednice, koja je svih ovih godina radije ne primećivala masovna kršenja ljudskih prava u DNR i LNR. Očigledno, za Zapad ova tema nije ništa drugo do moneta za potkusurivanje, koju oni spremno koriste u svakoj situaciji kad god treba da izvrše pritisak na protivnike. Tome smo više puta svedočili u raznim delovima sveta“, navodi se u izjavi.

Ukazuju da ni nestašica, ni glad, ni smrt običnih ljudi koji žive u Donbasu nisu dirnuli predstavnike UN-a, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija.

„U eskalaciji sukoba nisu videli ni vlastitu krivicu. Ali umesto toga, nepromišljeno – kao i uvek – požurili su da pronađu ‘krivce’ i iskoriste svoj omiljeni metod – izricanje sankcija. Naravno, pravo izbora ostaje na Zapadu, ali verujemo da bi objektivan pogled na stvarne događaje bio mnogo efikasniji od pokušaja da svoje greške sakriju iza paravana agresivnih napada i restrikcija“, istaknuto je.

Postalo je, kažu, nemoguće nastaviti beskrajno pozivati za buđenje savesti „klike koja je preuzela ukrajinsku vlast“.

„Rusija više nije mogla da trpi patnje rusofonog stanovništva DNR i LNR. Bili smo bukvalno prisiljeni da preduzmemo aktivne korake u ime zaštite suseda koji su nam se obratili za pomoć“, stoji u izjavi.

Istovremeno, ponavljaju da specijalna vojna operacija nipošto nije usmerena protiv ukrajinskog naroda, koji je Rusija oduvek smatrala bratskim.

„Naprotiv, zasniva se na želji da se uspostavi pravda i oslobodi Ukrajina od nacističkih osvajača koji su zaposeli Kijev“, poručeno je u izjavi ruske Ambasade u Sarajevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar